Bornholms Lufthavn. (Foto: Robert de Jong | CC 3.0)

DAT vil have kompensation for lufthavnsstrejke

En arbejdsnedlæggelse blandt lufthavnspersonalet på Bornholm i august sidste år har ført til, at DAT ønsker 1,2 millioner kroner i erstatning fra Trafikstyrelsen, der dog afviser flyselskabets krav.

I øjeblikket er der et efterspil i gang, der udspringer af, at en række 3F-medarbejdere, der arbejder med sikkerhed og ground handling i Bornholms Lufthavn, nedlagde arbejdet fra fredag den 26. august ved middagstid indtil mandag den 29. august om eftermiddagen.

De ansatte valgte at strejke, da de havde et ønske om højere lønninger, men mente at de forhandlinger, som foregik på daværende tidspunkt, gik for langsomt. Det betød dog, at DAT måtte aflyse i hvert fald 22 afgange og ankomster.

Derfor har DAT nu rejst et erstatningskrav på 1,2 millioner kroner mod Trafikstyrelsen. Det skriver TV2 Bornholm. Som har fået eksistensen af erstatningskravet bekræftet af Robert Rungholm, der er kommerciel direktør i DAT. Han bekræfter dog ikke beløbets størrelse.

Afviser erstatningskrav
I et skriftligt svar til mediet fortæller Trafikstyrelsen derimod, at det fremsatte krav beløber sig til 1,2 millioner kroner. Styrelsen mener dog ikke, at begivenhederne i Bornholms Lufthavn betyder, at DAT skal have udbetalt en erstatning, og derfor har man afvist kravet.

”Vi er uenig i den fremsatte påstand om, at Trafikstyrelsen ikke i tilstrækkelig grad gjorde en indsats for at holde lufthavnen åben for flytrafik under arbejdsnedlæggelsen,” skriver kontorchef Lars Bang Meile fra Trafikstyrelsen.

”I den konkrete sag har vi rådført os med Kammeradvokaten, der ikke har fundet grundlag for, at Trafikstyrelsen, som konsekvens af den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, skulle have et erstatningskrav over for flyselskabet Danish Air Transport.”

Chikanerede nødpersonale
Adspurgt af TV-stationen har DAT ikke ønsket at knytte en kommentar til Trafikstyrelsens afvisning, ligesom man ej heller vil sætte ord på, hvad næste skridt herfra er. Robert Rungholm forklarer dog, at flyselskabet fortsat håber, at der kan findes ”en mindelig løsning” med styrelsen.

Selvom medarbejderne allerede nedlagde arbejdet fredag, lykkedes det stadigvæk at få afviklet den planlagte trafik denne dag, da lufthavnsledelsen valgte at varetage de opgaver, som de ansatte sædvanligvis ville have klaret.

Lørdag blokerede medarbejderne adgangen til security-området i lufthavnen, da man havde mistanke om, at de gældende regler ikke blev overholdt. Den påstand blev afvist af Trafikstyrelsen, der dog alligevel valgte at lukke lufthavnen såvel lørdag som søndag, da der ikke var det nødvendige antal medarbejdere til rådighed.

Mandag var det meningen, at lufthavnen skulle åbne med nødpersonale, men disse var blevet udsat for chikane af de strejkende medarbejdere, og derfor valgte man at holde lukket indtil om eftermiddagen, hvor Arbejdsretten afgjorde, at medarbejderne skulle genoptage arbejdet.


Relaterede artikler:

Bornholms Lufthavn fortsat lukket (OPD.)

DAT annoncerer prisstigning på op imod 50 procent

Aftale afværger stop for brændstof i dansk lufthavn