Airbus A380-800 fra Hifly letter fra Københavns Lufthavn. (Foto: Kenneth Maigaard)

De 10 mest læste historier i 2018

Konkursen i Primera Air, en portugisisk A380 i Københavns Lufthavn og ændrede bagageregler hos Ryanair var nogle af de mest læste historier i 2018.

Nu er det muligt at læse eller genlæse de mest populære nyhedshistorier fra luftfartens verden i 2018. Sædvanligvis er det nyheder om SAS og Norwegian, der trækker flest læsere, men i 2018 er det historier om Primera Air, Thomas Cook Airlines og Ryanair, der er gået helt til tops.

Det hænger blandt andet sammen med en konkurs, trafikforstyrrelser og ændrede bagageregler.

Nedenfor følger listen over de 10 mest læste historier på CHECK-IN.dk i 2018.

1. Primera Air tæt på konkurs
Sidst på eftermiddagen den 1. oktober cirkulerede pludselige rygter om, at Primera Air var klar til at indgive konkursbegæring. Det blev understøttet af et internt dokument, som var blevet delt på sociale medier af en af de ledende ansatte hos Primera Air Nordic i Riga.

Et hurtigt opkald til administrerende direktør Peder Hornshøj fra danske Bravo Tours gav sikkerhed for, at der var noget om snakken, hvorefter vi som første medie i Danmark kunne breake historien under rubrikken “Primera Air tæt på konkurs”. I løbet af en times tid kom en meddelelse på flyselskabets hjemmeside om, at man ville indgive konkursbegæring næste dags morgen, hvorefter historien blev opdateret og rubrikken ændret til “Officielt: Primera Air er konkurs”. (23.546 visninger)

Læs hele historien her.

2. Chartergæster med A380 fra København
I slutningen af juli havde danske Thomas Cook Airlines nogle driftsmæssige udfordringer, efter at IT-systemerne i lufthavnen på Rhodos var brudt ned.

Flere hundrede chartergæster strandede på Rhodos, og det var svært for det danske charterflyselskab at få det komplicerede puslespil til at gå op, da det var midt i højsæsonen og så godt som umuligt at finde erstatningskapacitet.

Det lykkedes dog at finde en Airbus A380, som det portugisiske ACMI-selskab Hifly netop havde idriftsat. Første kommercielle flyvning med A380´eren blev fra København til Larnaca med danske chartergæster fra Spies. CHECK-IN.dk var blevet tippet om historien, der blev publiceret om aftenen den 31. juli. Dagen efter strømmede flyspottere til CPH for at få et billede af kæmpeflyet. (16.176 visninger)

Læs hele historien her.

3. De 20 største europæiske lufthavne i 2017
Statistikker og tal er ofte i høj kurs hos læserne og således også, da vi i midten af januar kunne præsentere listen over de største lufthavne i Europa i 2017.

Københavns Lufthavn var rykket ned på en 16. plads og var blevet overhalet af Dublin og Zürich, mens flere “nye” lufthavne havde sneget sig indenfor i det gode selskab. (12.489 visninger)

Læs hele historien her.

4. Ændrede regler for bagage hos Ryanair
Ryanair justerede den 15. januar reglerne for indchecket bagage og håndbagage.

Denne historie, der principielt har en begrænset nyhedsværdi, er dog gennem året blev læst af rigtig mange, der tilsyneladende har haft brug for at finde de korrekte bagageregler i forbindelse med en flyrejse med det irske lavprisflyselskab.

Ved en Google-søgning med ordene “Ryanair, bagage, check-in” er historien det højest placerede eksterne link i søgeresultatet, hvorfor den også vil blive læst rigtig meget frem i tiden. (12.006 visninger)

Læs hele historien her.

5. Bonus til SAS-ansatte efter flot regnskabsår
Da SAS den 4. december kunne offentliggøre resultatet af fjerde kvartal i regnskabsåret 2017/18 og således også årsresultatet, var det ikke overraskende, at der atter kunne præsenteres et overskud. Det var blot et spørgsmål om, hvor stort et overskud, der var tale om.

Ved nærlæsning af regnskabsmeddelelsen stod der længere nede i teksten, at der ekstraordinært var afsat 100 millioner svenske kroner som en samlet engangsbonus, der skulle fordeles mellem selskabets ansatte. Det blev vores vinkel på regnskabshistorien, hvilket tilsyneladende fangede læsernes interesse. (8.927 visninger)

Læs hele historien her.

6. 3F´ere i lufthavn udtaget til strejke
I begyndelsen af marts var sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne for den offentlige sektor en realitet, og fagforbundene var i gang med at udpege konfliktområder, såfremt der skulle strejkes fra den 4. april.

Her var op imod 30 3F´ere i den statsejede Bornholms Lufthavn udtaget til den konflikt, der blev afværget i sidste øjeblik. (8.372 visninger)

Læs hele historien her.

7. Norwegian: Vi har 60 nye Airbus-fly til salg
Norwegian fortsatte i 2018 flyvningerne under turbulente forhold. I begyndelsen af september afholdt det norske lavprisflyselskab et investormøde, hvor selskabets finansdirektør gentog budskabet om, at man ville forsøge at sælge 140 nye og brugte fly.

“Vi har 90 neo-fly fra Airbus i ordre. Alle A320neo er praktisk talt til salg,” sagde Geir Karlsen. (8.099 visninger)

Læs hele historien her.

8. Nyt Danfoss-fly fløj Prins Henrik hjem fra Egypten
Sent om aftenen den 13. februar sov H.K.H. Prins Henrik stille ind efter et relativt kort sygdomsforløb.

Da CHECK-IN.dk den 29. januar kunne afsløre, at Prins Henrik dagen forinden var blevet fløjet fra Sharm-el Sheikh til København i et splinternyt Dassault Falcon 8X-fly til 350 millioner kroner, ejet af industrikoncernen Danfoss, var der ingen der vidste, hvor galt det var fat.

Denne flyvning blev således den sidste rejse for den franskfødte prins, der døde i en alder af 83 år. (7.926 visninger)

Læs hele historien her.

9. Finanshuse ser likviditetsrisiko hos Norwegian
Dommedagsprofetier omkring Norwegian har der været mange af i årets løb. I begyndelsen af oktober fastslog analytikere hos Credit Suisse og amerikanske Bernstein, at det norske lavprisflyselskabs kasse snart kunne være tom.

“Hvis Norwegian kan sælge nogle af sine bestilte fly, finde finansiering til de resterende og hente kapital for at sikre dels sine låneaftaler og få finansiering til driften næste år, så kan selskabet overleve stormen, som kommer af satset på langdistanceruter og øgede brændstofomkostninger,” vurderede Bernstein. (7.656 visninger)

Læs hele historien her.

10. Første to A380´ere skal hugges op
Næsten 11 år efter at Singapore Airlines skrev luftfartshistorie ved at gennemføre den første kommercielle flyvning med Airbus A380 fra Singapore til Sydney, stod det i løbet af sommeren klart, at der ikke var et brugtmarked for de første A380-fly, som Singapore-selskabets tilbageleverede efter en 10-årig leasingaftale.

Dermed fik Dortmund-leasingselskabet DS Aviation (Dr. Peters Group) to fly retur, som det ikke var muligt at finde nye leasingtagere til.

Samlet forventede Dr. Peters Group at kunne hente 80 millioner dollars hjem per fly ved at sælge komponenter og reservedele. Til sammenligning koster en fabriksny A380-800 ikke mindre end 445,6 millioner dollars. (7.620 visninger)

Læs hele historien her.