Sarkofagen ankommer til Paris-Charles de Gaulle. (Foto: Air France | PR)

De gamle egyptere flyver også med Air France

De jordiske rester af en for længst afdød egyptisk farao ankom for nyligt til Paris med et fly fra Air France Cargo, der også har transporteret blandt andet et dinosaurskelet og 54 Picasso-værker.

I slutningen af marts stod Air France Cargo bag en flyvning, der blev foretaget i et af selskabets Airbus A350-900-fly, som bærer registreringsnummeret F-HTYS. Den fandt sted mellem Cairo og Paris og havde et historisk islæt grænsende til det ekstraordinære.

Ombord var nemlig sarkofagen af den egyptiske farao Ramses II, som i sin samtid fik tilnavnet ‘den store’ og sidenhen er blevet udødeliggjort i digtet ‘Ozymandias’, der blev forfattet af den britiske digter Percy Bysshe Shelley.

Flyet ankom til Paris-Charles de Gaulle, hvorfra sarkofagen blev transporteret til kulturcenteret La Grande Halle De La Villette. Her skal faraoens jordiske rester i en periode være udstillet sammen med en række andre effekter fra oldtidens Egypten.

Rådførte sig med eksperter
Det er ikke første gang, at Ramses II’s sarkofag er på besøg i Frankrig, da den i 1976 blev restaureret her og fremvist i landet, men siden dengang har sarkofagen ikke været uden for Egyptens grænser, oplyses det.

Til trods for at den aktuelle udstilling vil blive opsat i en række andre byer verden over, når indbyggerne i Paris har fået lejlighed til at opleve den, bliver det dog kun muligt at se Ramses II i byernes by. Sarkofagen vil ikke blive sendt med videre af frygt for, at den skulle blive skadet under transporten til de andre udstillingsbyer.

Inden flyvningen til Frankrigs hovedstad har Air France Cargo ført drøftelser med både egyptiske og franske eksperter inden for feltet således, at forholdene på Airbus-flyet så vidt muligt minder om dem, som Ramses II opbevares under i Cairo.

Har haft kulturskatte i lastrummet
Fragtflyselskabet har en særlig enhed, der fokuserer på transport af genstande, der har enten stor historisk, kulturel eller kunstnerisk værdi, da det er et forretningsområde, som Air France Cargo har været beskæftiget med i en del år.

Konkret kommet det til udtryk ved, at der er en højnet sikkerhed på disse flyvninger, ligesom kunderne – der sædvanligvis er museer – har flere muligheder end ellers for at følge med i hvert et skridt af rejsen. Det har ført til, at flyselskabet de senere år har transporteret en del gods, som må siges at være bemærkelsesværdigt.

Det drejer sig blandt andet om 54 kunstværker af Pablo Picasso, flere sider af originalmanuskriptet til ‘Den lille prins’ af den franske forfatter og pilot Antoine de Saint-Exupéry, en samling smykker fremstillet af designhuset Chaumet samt skelettet af Trix, der var en dinosaur af arten tyrannosaurus rex, som blev udgravet i den amerikanske stat Montana i 2013.


Relaterede artikler:

DAT skal flyve for Air France

Air France klar med 191 destinationer

Air France øger fra Danmark