Delta Air Lines på vej til at lukke Skandinavien-ruter

Amerikanske Delta Air Lines har som et led i reduktionen af den transatlantiske vinterfartplan angiveligt besluttet at lukke ruterne fra Skandinavien til New York-JFK. Det sker paradoksalt nok blot få dage efter, at selskabets europæiske direktør var i København for at fortælle pressen, at selskabet styrker rutenetværket mellem København og USA.

De store smil var fremme, da amerikanske Delta Airlines den 28. maj 2010 indviede selskabets nye rute fra København til New York-JFK. Samme dag åbnede en tilsvarende rute fra Stockholm-Arlanda.

Men nu lader det til, at det hele er forbi igen. Den 12. september 2011er den sidste dato, hvortil der kan reserveres billet mellem København og New York JFK og Stockholm og New York JFK.

Torsdag den 19. maj udsendte Delta Airlines en pressemeddelelse, hvori der blev meddelt, at det amerikanske selskab sammen med partnerne Air France KLM og Alitalia fra efteråret og i resten af vinterfartplanen 2011/12 ville reducere den transatlantiske kapacitetmed mellem 7 – 9 % som følge af de høje brændstofpriser og den svagere efterspørgsel i markedet.

Eklatant tillidsbrud

En uge senere, den 26. maj,var der således inviteret til mediebriefing i København, hvor Bob Hannah, regional salgsdirektør for Delta Air Lines i Europa, Mellemøsten og Afrikasamt Vincent Audusseau, der er Country Manager for Air France KLM fortalte, at de tre selskaber ville “styrke rutenetværket mellem København og USA.

Det handlede primært om at få fortalt, at sommerruten til Atlanta åbner den 2. juni, og samtidig blev mulighederne for at rejse via Amsterdam og Paris fremhævet. Hvad ikke blev nævnt med et ord var, at beslutningen om at lukke ruterne fra Skandinavien til New York JFK i efteråret 2011 allerede var taget.

“Vi har ingen kommentarer,“ siger Vincent Audusseau, der er Country Managerhos partneren Air France KLM, til spørgsmålet om, hvorvidt Delta Air Lines lukker sine skandinaviske ruter i løbet af efteråret. Men ruterne er under alle omstændigheder fjernet fra reservationssystemerne, og der kan ikke længere reserveres plads påflyafgangene efter den 12. september.

Det må opfattes som et eklatant tillidsbrud, hvis Delta Air Lines har opført et teaterstykke foran den danske presse for at skjule den agenda, som alligevel før eller siden ville blive kendt. Nemlig at selskabet endnu engang trækker sig fra det skandinaviske marked.

Således vil København-Atlanta ruten angiveligt ophøre den 31. august, mens København-New York JFK og Stockholm-New York JFK ifølge reservationssystemerne har sidste afgang den 12. september.

Hvorvidt ruterne åbner igen i sommertrafikprogrammet 2012 er på nuværende tidspunkt vanskeligt at spå om, men det vil nok kræve mere end en god forklaring fra den europæiske Delta-ledelse for at genvinde tilliden i det skandinaviske marked..