Vacciner mod COVID-19. (Foto: Shutterstock | M-Foto)

Det Hvide Hus tvinger luftfarten til vaccinationskrav

Den amerikanske regering forlanger, at medarbejdere, der arbejder for virksomheder, som udfører opgaver for regeringen, skal være vaccineret. Det får konsekvenser for de ansatte i flyselskaberne.

Det Hvide Hus er i gang med at presse de store amerikanske flyselskaber til at få deres medarbejdere vaccineret mod COVID-19.

I sidste måned annoncerede præsident Joe Biden, at ansatte i private virksomheder med mere end 100 medarbejdere skal vaccineres eller testes regelmæssigt for at bremse spredningen af coronavirus.

Men derudover forlangte hans administration, at entreprenører, der har kontrakter med og udfører arbejde for staten, har pligt til at vaccinere deres medarbejdere.

De store flyselskaber falder ind under kategorien entreprenører, da de flyver med ansatte i staten og leverer andre tjenester. Det gælder eksempelvis de nødflyvninger, der fandt sted under evakueringen af Afghanistan i sommer.

Senest den 8. december
Ifølge Det Hvide Hus skal de berørte virksomheder have vaccineret deres medarbejdere senest onsdag den 8. december.

American Airlines, Alaska Airlines og JetBlue Airways har ifølge cnbc.com fortalt, at selskabernes statslige kontrakter betyder, at medarbejderne nu skal vaccineres mod COVID-19.

Koncernchef i American Airlines, Doug Parker, har sendt en besked til medarbejderne, hvor han fortæller om vaccinationspligten, og han konstaterer, at test alene ikke længere er et alternativ.

Uden vaccination intet job
“Ansatte, der vælger at forblive uvaccinerede, vil ikke kunne arbejde for American Airlines,” skrev Doug Parker. Der vil dog være mulighed for fritagelse af medicinske eller religiøse årsager.

I en mail til medarbejderne har administrerende direktør i JetBlue, Robin Hayes, skrevet, at uanset hvor de arbejder i organisationen, vil de være omfattet af regeringens krav om vaccination.

I en besked fra Alaska Airlines hedder det: “Da vores firma udfører et betydeligt arbejde for den føderale regering, betyder det, at alle vores medarbejdere skal være vaccineret.”

Delta Air Lines tøver
Delta Air Lines har ifølge reuters.com endnu ikke besluttet sig for, om selskabet vil følge kravet fra Det Hvide Hus

“Vi studerer det naturligvis,” siger koncernchef Ed Bastian og henviser til Joe Bidens krav om vaccination.

“Jeg er ikke sikker på, hvor langt man skal gå for at være i overensstemmelse med bekendtgørelsen.”

Har presset på længe
De store amerikanske flyselskaber har længe presset på for at få de ansatte til at lade sig vaccinere.

Mest håndfast har United Airlines været. Her har knap 600 medarbejdere netop modtaget en fyreseddel, fordi de ikke kunne fremvise et bevis for vaccination, da selskabets frist udløb den 27. september.

Alaska Airlines har tilbudt de ansatte 200 dollars for at lade sig stikke, mens Delta Air Lines har valgt en mere kontant fremgangsmåde. Her koster det et ekstra tillæg på 200 dollars om måneden for uvaccinerede at være en del af selskabets sundhedsforsikring.

Fagforeningen Allied Pilots Association, der repræsenterer cirka 14.000 piloter hos American Airlines, har skrevet til Det Hvide Hus, at nogle af selskabets piloter var ”tilbageholdende med at blive vaccineret på grund af bekymringer over bivirkninger, der kunne afslutte deres karriere,” og piloterne advarede om, at vaccinationskravet kunne skabe mangel på arbejdskraft.

 

Relaterede artikler:

593 uvaccinerede United-ansatte opsiges

Nej til vaccine koster 1.250 kroner om måneden

SAS: Ingen krav om vaccination for at arbejde for os