Niels Smedegaard (Foto: DFDS/PR)

DFDS-topchef skal være ny bestyrelsesformand i Norwegian

Niels Smedegaard er kandidat som ny bestyrelsesformand i Norwegian og har dermed udsigt til markante udfordringer og et årligt honorar på en million norske kroner.

Siden 2010 har Bjørn H. Kise været bestyrelsesformand i Norwegian. For nylig meddelte han, at han ønskede at træde tilbage et år før tiden, og nu er danske Niels Smedegaard, koncernchef i DFDS, bragt i spil til det ansvarsfulde hverv.

Det fremgår af indkaldelsen til Norwegians ordinære generalforsamling den 7. maj, som er blevet offentliggjort i dag.

“Jeg er selvfølgelig glad for indstillingen, men ellers så afholder jeg mig fra flere kommentarer indtil til jeg er valgt,” siger Niels Smedegaard til norske E24.

Norskdomineret ledelse
Valget af en dansker som ny bestyrelsesformand i det norske lavprisflyselskab kommer noget overraskende. Hele bestyrelsen og ledelsesgruppen er i forvejen norsk, men Norwegians nominations-komité har tilsyneladende valgt at gå efter personen med de bedste kvalifikationer.

Niels Smedegaard har været koncernchef i DFDS siden 2007, og i begyndelsen af marts meddelte DFDS, at Smedegaard har ønsket at fratræde med udgangen af april med den hidtidige koncernfinansdirektør Torben Carlsen som efterfølger.

Oprindeligt var Niels Smedegaard ansat som finansdirektør i SAS Service Partner fra 1988 til 1994, hvorefter der fulgte to år som chef for strategisk controlling hos Swissair. Fra 1995 til 2000 var Niels Smedegaard koncernfinansdirektør for Gate Gourmet Group i Schweiz, inden en afstikker på seks år som koncernchef for e-gatematrix i Atlanta, der var et selskab i Gate Goumet Group.

Forhøjet honorar og signing bonus
Honoraret som bestyrelsesformand hos Norwegian har hidtil været relativt beskedent. Den tunge post aflønnes med 500.000 norske kroner årligt, hvilket svarer til omkring 390.000 danske kroner. Men med valget af Niels Smedegaard som ny kandidat fordobles honoraret til en million norske kroner (780.000 danske kroner) på grund af en forventet stor arbejdsbyrde. Honoraret fordeles ligeligt mellem en kontant grundløn og aktier. Det skriver norske DN.

Herudover er Niels Smedegaard blevet lokket med en signing-bonus på 1,5 millioner norske kroner (1.170.000 danske kroner).

Grundhonoraret på 500.000 norske kroner er noget mindre end honoraret til danske Carsten Dilling, der i dag er bestyrelsesformand i SAS. Her er bestyrelsesformandens honorar 630.000 svenske kroner årligt, hvilket omregnet til danske kroner svarer til 450.000. 

 

Relaterede artikler:

Norwegian udnævner vicekoncernchef

Norwegians bestyrelsesformand træder tilbage

Har indledt jagten på en ny Norwegian-koncernchef

Carsten Dilling bliver ny bestyrelsesformand i SAS