Domstol godkender ansøgning fra 14 SAS-selskaber

En konkursdomstol i New York har godkendt ansøgningen om Chapter 11-proces for i alt 14 selskaber i SAS-koncernen. SAS er dermed bemyndiget til at drive virksomheden videre under hele processen.

Konkursdomstolen US Bankruptcy Court Southern District of New York, der holder til på adressen One Bowling Green på Manhattan, får i den kommende tid ekstra opmærksomhed fra Skandinavien.

Det er her, at den frivillige Chapter 11-proces, der giver SAS konkursbeskyttelse, skal gennemføres i de kommende ni til 12 måneder.

Torsdag godkendte domstolen, at SAS AB og 13 andre selskaber i SAS-koncernen kommer under Chapter 11-beskyttelse, og at SAS er bemyndiget til fortsat at drive sin virksomhed i hele forløbet.

Det betyder, at SAS fortsat kan betale de ansattes løn og goder, drive flyselskabet på vanlig måde samt opfylde forpligtelserne i SAS EuroBonus-loyalitetsprogram samt honorere forpligtelser overfor rejsebureauer og leverandører. Det betyder også, at alle leverandører skal have fuld betaling efter den 5. juli, og samtidig kan selskabet betale skatter, afgifter og forsikringer i henhold til gældende frister.

Fortsætter som normalt
Hos SAS er der glæde over, at Chapter 11-ansøgningen er blevet godkendt.

“Disse retskendelser bekræfter, at vores operationer vil fortsætte som normalt, når vi begynder vores omstruktureringsproces i USA. Vi forbliver fokuseret på at levere den service, vores kunder er vant til, samtidig med, at vi fremskynder vores bestræbelser på at implementere nøgleelementer i vores omfattende transformationsplan, SAS FORWARD,” udtaler Anko van der Werff, koncernchef i SAS.

“I sidste ende handler vores plan om at forbedre vores finansielle position og fortsætte vores mere end 75-årige arv som Skandinaviens førende flyselskab.”

SAS’ trafikprogram vil ikke blive påvirket af processen, og driften vil fortsætte som normalt med undtagelse af den igangværende pilotstrejke samt mekanikerstrejken i Danmark.

14 selskaber i Chapter 11
Det er ikke alle dele af SAS-forretningen, der bliver en del af Chapter 11-processen. Udover moderselskabet SAS AB er der tale om yderligere 13 koncernselskaber.

Det vigtigste selskab er umiddelbart Scandinavian Airlines of North America Inc. Det er netop dette selskab, der giver SAS mulighed for at ansøge om Chapter 11 ved den amerikanske konkursdomstol.

Herudover er det SAS Danmark A/S, SAS Norge AS, SAS Sverige AB samt Scandinavian Airlines Systems Denmark-Norway-Sweden. Endelig er det Gorm Asset Management Limited med tilhørende syv underselskaber, der forvalter koncernens flyaktiver.   

Til gengæld er selskaberne under SAS Ground Handling, SAS Cargo, SAS Oil samt SAS EuroBonus ikke en del af processen. 

 

Relaterede artikler:

Sådan forløber en Chapter 11-proces

Pilotstrejke fremrykkede Chapter 11-proces

SAS søger konkursbeskyttelse i USA