SARS-øvelse i Københavns Lufthavn i 2012. (Arkivfoto: Susanne Østergaard, Hvidovre Hospital)

EASA udsteder sikkerhedsbulletin om coronavirus

Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur anmoder lufthavne og flyselskaber om at hjælpe med at identificere passagerer, der kan være smittet af “2019-nCov”.

Den hastige spredning af den farlige coronavirus får nu Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) til at reagere.

I en sikkerhedsbulletin udstedt den 27. januar henvender EASA sig direkte til nationale luftfartsmyndigheder, flyselskaber og lufthavne, der alle opfordres til at foretage de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, så der ikke sker en yderligere spredning af den virus, der officielt hedder “2019-nCoV” og omtales som coronavirus.

Den omtalte sikkerhedsbulletin anbefaler flyselskaberne at informere besætningsmedlemmer om, hvordan man håndterer et tilfælde af akut luftvejsinfektion ombord på et fly.

Det anbefales endvidere, at flyselskaber og lufthavnsoperatører opfordrer besætningsmedlemmer og lufthavnspersonale til at identificere passagerer, der viser tegn på akutte luftvejsinfektioner, som også for nylig har været i Kina eller  været i kontakt med folk fra Kina.

Beskyttelsesudstyr i flyene
Flyselskaber, der udfører passagerflyvninger til og fra berørte lande, skal være udstyret med Universal Protection Kits til besætningsmedlemmer, der hjælper potentielt smittede personer.

Besætninger, der skal overnatte i Kina, bør også informeres og forsynes med udstyr som er anbefalet af de kinesiske myndigheder.

Endelig råder EASA til, at flyselskaber og lufthavnsoperatører i vidste muligt omgang samarbejder med sundhedsmyndighederne for at kunne spore passagerer i tilfælde af flyvninger, hvor der har været passagerer ombord, der har været smittet med coronavirus.

Omkring 5.000 er virusbærere
Den potentielt dødelige virus udspringer fra den kinesiske by Wuhan i Hubei-provinsen, og indtil videre er flere end 100 mennesker i Kina døde af sygdommen, mens omkring 5.000 officielt menes at bære virusset.

Coronavirus er også blevet konstateret i relativt få tilfælde i Japan, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Singapore, Saudi-Arabien samt i Australien, Canada, USA, Frankrig og Tyskland.

 

Relaterede artikler:

Virusfrygt påvirker flyselskabernes aktiekurser

EU tøver med Ebola-screening i lufthavnene

Øvelse: Fly med SARS-smittede landede i CPH