Finnair A320 under landing. (Foto: Jaromir Chalabala | shutterstock)

Efter storstrejke: Passagertilbagegang i februar

Finnair oplevede i februar en passagertilbagegang på 2,3 procent i forhold til samme måned sidste år. Den ekstra skuddag blev overhalet af en todages strejke, der intet havde med flyselskabet at gøre.

Flyselskaber drives under rammevilkår, hvor det nogle gange er udefrakommende omstændigheder, der kan forårsage driftsforstyrrelser.

Det måtte Finnair sande, da 900.000 medlemmer af den finske hovedorganisation SAK den 1. og 2. februar indledte en strejke i protest mod den finske regerings arbejdsmarkedsreform og nedskæringer.

Finnair havde i slutningen af januar varslet, at strejken forventeligt ville berøre omkring 60.000 passagerer, og da måneden var slut måtte det finske flyselskab konstatere, at man var kommet ud af måneden med 804.700 passagerer, hvilket svarer til et fald på 2,3 procent i forhold til samme måned sidste år.

En ekstra skuddag i dette års februar var således ikke nok til at sikre status quo, og trods den ekstra dag i kalenderen mistede Finnair omkring 20.000 passagerer, da der måtte aflyses omkring 550 flyvninger.

Fald i belægningen
Trods aflysninger steg den udbudte kapacitet målt i passagersædekilometer med 3,4 procent, og da trafikindtægterne målt i passagersædekilometer faldt med 0,8 procent betød det også, at den gennemsnitlige belægning faldt med 3,1 procentpoint til 72,1 procent.

I Asien-trafikken blev kapaciteten øget med 10,6 procent, mens trafikindtægterne blot steg med 2,3 procent, og dermed faldt belægningen med hele 5,7 procentpoint. På de europæiske ruter, der målt på udbudte passagersædekilometer fylder ligeså meget som Asien-ruterne, var der en fremgang i kapaciteten på 3,7 procent, men trafikindtægterne faldt med 0,9 procent, hvorefter belægningen gik 3,5 procentpoint tilbage.

Totalt set var der passagertilbagegang i på Finnairs indenrigsruter, Europa-ruterne samt på ruterne til Mellemøsten og Nordamerika. Asien-markedet holdt skansen i februar med en fremgang på sølle 100 passagerer til 100.900.

Punktligheden i februar, der oftest er præget af udfordrende vintervejr, var på 75,3 procent, hvilket var et fald på 4,4 procentpoint i forhold til samme måned året før, hvor 79,7 procent af samtlige flyvninger ankom til tiden eller maksimalt 15 minutter efter tidtabellen.

 

Relaterede artikler:

Strejke rammer Finnair: 60.000 passagerer berøres

Svag start på året for Finnair

Næsten 11 millioner passagerer med Finnair