Finnair fly i Helsinki Airport. (Foto: Finnair | PR)

Svag start på året for Finnair

Finnair kom ud af januar med en fremgang på blot 3.600 passagerer i forhold til samme måned sidste år. Selskabet kunne ikke afsætte den øgede kapacitet, og belægningen faldt derfor.

Finnair kom ikke særligt overbevisende ud af den første måned af 2024, hvis man kigger på trafiktallene. Selvom passagertallet voksede med beskedne 0,4 procent til 819.800, viser tallene, at det finske Oneworld-selskab har svært ved at afsætte den øgede kapacitet.

Således blev der udbudt 5,6 procent mere kapacitet end i januar sidste år, men det lykkedes kun at øge antallet af solgte sædekilometer med 1,3 procent. Derfor faldt belægningen med tre procentpoint til 69,2 procent.

Det var især på Asien-ruterne, at Finnair havde udfordringer med at afsætte den øgede kapacitet til især Japan og Sydkorea. Her var der udbudt 13,1 procent flere sædekilometer, men der var kun efterspørgsel til 3,0 procent vækst, og dermed styrtdykkede belægningen i Asien-trafikken med 6,7 procentpoint til 68,5 procent.

I januar udgjorde passagerene til og fra Asien 109.100 af samlet 819.800 rejsende, og det svarer til en andel på 13,3 procent. En andel, der før coronapandemien og Ukrainekrigen var på over 20 procent.

Stor fremgang i fragtforretningen
Det er kun det europæiske marked samt i beskedent omfang Asien, der har haft passagerfremgang i januar. På indenrigsruterne mistede Finnair 5,2 procent af passagererne i forhold til januar sidste år. Det skyldes først og fremmest det udfordrende vintervejr samt det forhold, at selskabet har lukket to indenrigsruter fra Helsinki til henholdsvis Tampere og Turku.

Der var også passagertilbagegang på 4,0 procent i det nordamerikanske marked samt et fald på 2,7 procent til Mellemøsten. Førstnævnte skyldes et bevidst valg om at flytte kapacitet væk, mens nedgangen i trafikken til Mellemøsten er begrundet i den midlertidige suspension af flyvninger til Israel.

Trods den svage udvikling i passagertrafikken kan Finnair i stedet glæde sig over, at der er fremgang i fragtforretningen. Således transporterede Finnair 11.114,7 ton luftfragt i januar, hvilket var en stigning på 17,5 procent i forhold til samme måned året før. Stigningen var størst i det europæiske marked med en vækst på imponerende 47,4 procent.

 

Relaterede artikler:

Næsten 11 millioner passagerer med Finnair

Stilstand i Finnairs trafikgenopretning

Finnair har svært ved at komme forbi millionen