Magni Arge. (Arkivfoto: Ole Kirchert Christensen)

Eks-luftfartsdirektør valgt ind i Folketinget

Magni Arge, der stod i spidsen for Atlantic Airways gennem 18 år, skal fremover begå sig som politiker på Christiansborg på vegne af det færøske parti, Republikanerne.

I efteråret 2013 måtte Magni Arge forlade Atlantic Airways efter 18 år som administrerende direktør i det færøske luftfartsselskab. Bestyrelsen og Magni Arge var tilsyneladende uenige om, hvilken strategisk retning flyselskabet skulle have, og det endte med en relativt brutal fyring, hvor en ny direktør blev indsat samme dag, som Magni Arge blev afskediget.

Nu får Magni Arge comeback i en helt anden branche. Da Folketingsvalget blev udskrevet for snart fire uger siden, besluttede Magni Arge at stille op for Republikanerne. Ved valget fik den tidligere luftfartsdirektør 1.082 stemmer, hvilket dog ikke var nok til at komme forbi Republikanernes partileder Høgni Hoydal, der fik 1.477 ud af 5.730 stemmer til partiet.

Men sent mandag eftermiddag besluttede Høgni Hoydal at trække sig fra Folketinget, da han ikke mente, at arbejdet i Folketinget var foreneligt med hans hverv i Lagtinget på Færøerne. Det skabte dermed plads til Magni Arge, der overraskende får Christiansborg som sin nye arbejdsplads.

Magni Arge forventes at bruge sin nye position til at rejse kravet om en færøsk grundlov, som han mener, at Færøerne selv skal have lov til at formulere og besluttet.

“Vi kan sagtens samarbejde om fælles interesser. Det er ikke en kamp mellem det færøske folk og det danske folk. Det er et spørgsmål om at få moderniseret den konstitutionelle organisering mellem Færøerne og Danmark,“ siger Magni Arge til Kristeligt Dagblad.

Ven med Bill Clinton
Med udsigt til mange arbejdsdage i Folketinget får Magni Arge rig lejlighed til at flyve med Atlantic Airways, som han stod i spidsen for igennem 18 år.

Den 54-årige Magni Arge arbejdede som sportsreporter på den færøske radio, før han trådte ind i luftfartens verden. Sideløbende med jobbet hos Atlantic Airways har han også været aktiv i planerne om olieudvinding i farvandet omkring Færøerne, blandt andet som formand for Færøernes Olieforening. Det er også blevet til en periode som formand i Færøernes Turistråd.

Magni Arge har altid været interesseret i samfund og politik, og i sine unge år studerede han samfundsfag og journalistik i Aarhus samt sprog og litteratur ved Videnskabscentret på Færøerne.

I 2007 og 2008 formåede Magni Arge at trække henholdsvis Bill Clinton og Al Gore til Færøerne som gæstetalerne for det færøske erhvervsliv. Bill Clinton blev meget fascineret af øgruppen i Nordatlanten og sidenhen har der været regelmæssig kontakt mellem den tidligere amerikanske præsident og det kommende medlem af Folketinget.

Magni Arge er kendt for at være en særdeles selskabelig og gæstfri vært, hvilket mange inden for rejse- og luftfartsbranchen, der har besøgt den færøske ø-gruppe kan nikke genkendende til. I festligt lag er det ikke så få, der har oplevet Magni Arge fremføre den irske folkesang “Molly Malone“ for fuld udblæsning.