CEO Tim Clark advarer 'De tre Store' i USA. Arkivfoto.

Emirates advarer mod nyforhandling af Open Skies

CEO Tim Clark fra det Dubai baserede flyselskab Emirates sender advarsel til de tre store amerikanske flyselskaber, American Airlines, Delta Air Lines og United Airlines.

’De tre store’, som flyselskaberne American, Delta og United kaldes i USA, har gennem nogen tid ønsket at få genforhandlet Open Skies aftalen, der er indgået mellem USA og De forenede arabiske Emirater, blandt andet med baggrund i forestillingen om, at de mellemøstlige flyselskaber modtager ulovlig statsstøtte, skriver CH-aviation.

De får nu svar på deres opfordring fra topchefen for det store flyselskab i Mellemøsten, Emirates fra Dubai, hvis CEO Tim Clark siger til Reuters: “Hvis I tager aktion mod os, fordi vi har succes med det, vi gør, så åbner I en Pandoras Æske fyldt med problemer for Jer, for så skal I i virkeligheden lave om på det hele”.

Milliarder i statsstøtte
’De tre store’ har beskyldt deres konkurrenter fra Den persiske Golf, Emirates, Etihad Airways og Qatar Airways for sammenlagt at have modtaget over 40 milliarder dollars i statsstøtte fra deres respektive regeringer over de seneste 10 år. En sådan støtte ville overtræde konkurrencebetingelserne i Open Skies aftalen. Alle tre mellemøstselskaber afviser beskyldningerne.

“De tre amerikanske flyselskaber trænger til at blive erindret om det faktum, at vi ikke har overskredet aftalerne med en tomme i forhold til, hvad de selv har ret til”, sige Jim Clark og tilføjer, at Open Skies aftalen ikke omfatter arbejdsbetingelser eller detaljer om ejerskab til selskabernes fly.

Han understreger, at Emirates, selv om det ejes 100 procent af Dubais regering, har fremlagt deres regnskaber åbent og uafhængigt reviderede som alle andre selskaber. Også Qatar Airways fremlægger sine regnskaber til offentlig granskning.

Kina yder statsstøtte
Tim Clark tilføjer, at mens det er mellemøstselskaberne, der bliver udsat for de amerikanske flyselskabers kritik, så er der flyselskaber fra andre verdensdele, som helt åbent modtager offentlig støtte. De gælder kinesiske flyselskaber, som ifølge Bloomberg skulle have modtaget 1,3 milliarder dollars i støtte, alene i 2016.

Emirates topchef advarer også om, at hvis Open Skies aftalen med USA bliver ophævet eller ny-forhandles, så vil Emirates blive nødt til at genoverveje sine flyordrer hos Boeing, som lyder på 35 B777-8 og 115 B777-9.

Relaterede artikler:

Qatar haler ind på Emirates i CPH

Emirates lancerer ny First Class-suite

Koncernchef forlader Etihad-gruppen