Emirates A380-800 (Foto: Airbus)

Emirates lander overskud under coronakrisen

Emirates fik stort overskud i seneste regnskabsår, men nu presses selskabet af coronakrisen. Emirates forventer tidligst normal efterspørgsel om halvandet år.

Emirates er som andre flyselskaber verden over ramt af konsekvenserne af coronapandemien, men alligevel lykkedes det selskabet at levere et solidt overskud i regnskabsåret 2019-20, som sluttede den 31. marts og netop er offentliggjort.

Det statsejede flyselskab fra Dubai øgede i regnskabsåret sit overskud med 21 procent til 1,1 milliarder dirham (cirka to milliarder kroner) i forhold til året før, mens omsætningen faldt med seks procent til 92 milliarder dirham (173 milliarder kroner), og antallet af passagerer faldt med 4,2 procent til 56,2 millioner.

Banerenovering påvirkede regnskabet
Den faldende omsætning og passagervolumen skyldes ifølge selskabet dels en 45 dage lang banerenovering i Dubai International Airport sidste forår, hvor Emirates måtte aflyse en stor del af sine flyvninger. Men samtidig spiller COVID-19-krisen også ind, som følge af faldende efterspørgsel og rejserestriktioner i regnskabsårets fjerde kvartal.

Ligesom de fleste andre flyselskaber har Emirates siden slutningen af marts aflyst hovedparten af sine flyvninger som følge af den globale viruspandemi, og selskabet forventer, at det vil tage mindst 18 måneder, inden rejseefterspørgslen vender tilbage til niveauet før virusudbruddet.

Emirates vil øge sin gæld
”COVID-19-pandemien vil have en enorm indflydelse på vores 2020-21-præstation,” siger flyselskabets formand Sheikh Ahmed bin Saeed i en pressemeddelelse.

”Vi fortsætter med at tage aggressive omkostningsstyrende foranstaltninger og andre nødvendige skridt til at beskytte vores forretning, mens vi planlægger genoptagelsen af forretningen,” fastslår formanden.

Emirates vil blandt andet lægge pres på bankerne for at få lov at øge selskabets gæld i første kvartal af indeværende regnskabsår for at sikre tilstrækkelig likviditet på kortere sigt som en stødpude mod de økonomiske konsekvenser af COVID-19, fremgår det af pressemeddelelsen om årsregnskabet.

Tilbage i København fra 1. juli
Emirates har i øjeblikket suspenderet alle selskabets ruter til Skandinavien – heriblandt A380-ruten til København – og forventer først at genoptage ruterne fra den 1. juli.

Selskabet vil i første omgang flyve fire gange om ugen fra København til Dubai med Airbus A380 fra den 1. juli, hvorefter der fra den 15. juli skrues op til én daglig afgang fra CPH.

Fra Stockholm og Oslo startes der også den 1. juli, men her benyttes i stedet Boeing 777-300ER. Fra den 11. juli øges der til daglige flyvninger fra Stockholm, mens Oslo-ruten får daglige flyvninger fra den 14. juli.

 

Relaterede artikler:

Emirates introducerer lyntest for COVID-19

Forvirring omkring Emirates-aflysninger

Coronavirus: Qatar aflyser – Emirates flyver videre