Der var kage ved den officielle åbning af Turkish Airlines-ruten til Billund.

Én god rute kan blive til to svage ruter

Trekantsruten fra Istanbul til Billund og Aalborg er blevet delt op i to separate ruter. Det har indtil videre givet en begrænset passagervækst på omkring 10 procent.

Da Turkish Airlines ved årsskiftet 2011/12 annoncerede, at selskabet ville åbne en rute til Billund og Aalborg som en trekantsflyvning, var der mange, der undrede sig over den disposition. Med tårnhøje brændstofpriser og en halvtom flyvning mellem Billund og Aalborg v.v. var ruteøkonomien tvivlsom, ligesom der også blev leveret et mindre attraktivt produkt med one-stop forbindelse enten på ud- eller hjemrejsen.

Ruten åbnede den 9. juli 2012 under stor festivitas i begge de jyske lufthavne, og i forbindelse med sommertrafikprogrammet i år blev ruten delt i to. Fra tidligere syv delte ugentlige afgange, skulle der nu flyves fem direkte ugentlige afgange fra Istanbul til hver lufthavn. Med denne beslutning valgte Turkish Airlines at øget sædekapaciteten med 43 procent.

Men den forventede passagerstigning udeblev i de første måneder efter rutedelingen. Således var der i de nye selvstændige ruters to første måneders levetid blot 10 procent flere passagerer mellem Istanbul og de to jyske lufthavne, trods 43 procent flere sæder til rådighed. På ruten fra Istanbul til Billund har der i april og maj sammenlagt været transporteret 7.287 passagerer, mens ruten til Aalborg kunne mønstre 4.996 passagerer. Det viser de senest tilgængelige tal fra Trafikstyrelsen.

Det svarer til 57 passagerer i gennemsnit på de 88 flyvninger frem og tilbage til Aalborg i april og maj måned, mens der har været 7.287 rejsende til Billund, hvilket svarer til et gennemsnit på 83 passagerer per afgang. Samtidig er det interessant at notere sig, at Billund Lufthavn har 38 procent flere passagerer end den nordjyske konkurrent. Dermed kan der være risiko for, at de gode præstationer for trekantesruten kan udmønte sig i to noget svagere ruter.

Venter stor vækst i sommermånederne
Turkish Airlines havde ellers fået godt fat i det jysk/fynske marked med 54.768 årlige passagerer i 2014 og 73.873 i 2015, da der blev øget fra fem til syv ugentlige flyvninger på trekantsruten. Men selskabet er også i et vist omfang blevet ramt af den terrorfrygt, der er opstået efter forskellige terrorangreb i Istanbul gennem det seneste års tid. Således er passagertallet på ruterne mellem København og henholdsvis Istanbul-Ataturk og Sabiha Gocken faldet med omkring seks procent i løbet af årets første seks måneder.

“Den store vækst er først kommet i juni,  hvor der var 34 procent flere passagerer. Jeg er rimelig sikker på, at væksten også bliver større end sidste år i juli måned. Her i sommermånederne er der meget etnisk trafik, mens vi har en stor andel af erhvervsrejsende i årets øvrige måneder,” siger administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn til CHECK-IN.dk.

I Billund Lufthavn har man også holdt øje med passagerudviklingen hos Turkish Airlines, efter at ruten blev delt op.

“Vi har også noteret os udviklingen i passagertallet efter opdelingen af ruten, og vi er naturligvis ikke overrasket over at antallet af passagerer fra Billund er markant større. Hvis Aalborg ligeledes har fået lidt mere ud af det, så er det kun glædeligt,” lyder det fra marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn.

Som udgangspunkt benytter Turkish Airlines 132 sæders Airbus A319-100 fly på de jyske ruter. I sommermånederne er der typisk Boeing 737-800 på ruten mellem Istanbul og Billund. Dette fly har plads til op til 165 passagerer, mens det tyrkiske flyselskab oftest om sommeren oftest benytter Airbus A320-200 på ruten til Aalborg, og her er der 159 sæder at sælge løs af. Flytyperne varierer dog meget, da det tyrkiske flyselskab løbende op- og nedjusterer kapaciteten afhængig af den aktuelle efterspørgsel per flyvning.

 

Relaterede artikler:

Turkish Airlines øger med 43 procent fra Jylland

Turkish Airlines dagligt til Jylland

Turkish Airlines bekræfter jysk ruteudvidelse

Aalborg Lufthavn fik besøg af Burhaniye

Kamp om kunder til ny Tyrkiet-rute fra Jylland