Endnu en Dubai-rute lukker

Europæiske og amerikanske flyselskaber fortsætter med at lukke ruter til Dubai. United indstiller selskabets sidste rute til Dubai, hvorefter ingen amerikanske flyselskaber betjener Golfstaterne.

Det statsejede flyselskab Emirates Airlines med hjemsted i ørkenemiratet Dubai, fortsætter med at konkurrere europæiske og amerikanske flyselskaber ud af markedet.

For nylig meddelte amerikanske Delta Air Lines, at man opgiver ruten mellem Atlanta og Dubai, der er verdens henholdsvis største og tredjestørste lufthavn. Delta-lukningen sker med virkning fra den 11. februar næste år.

I sidste uge kunne kollegaen United Airlines følge efter med lukning af ruten mellem Washington D.C. og Dubai fra de 24. januar 2016.

Dermed vil amerikanske flyselskaber ikke længere beflyve de arabiske golfstater, mens golf-flyselskaber som Emirates, Etihad Airways og Qatar Airways flyver 200 gange om ugen til flere end 10 destinationer i USA.

Konkurreres ud af markedet
De to rutelukninger puster til ilden i den ophedede konflikt mellem amerikanske flyselskaber og de statsejede flyselskaber i Mellemøsten. Ifølge de amerikanske flyselskaber modtager golf-flyselskaberne subsidier fra de respektive regeringer for at kunne købe flere og større fly og dermed tvinge billetpriserne ned og dermed konkurrenterne ud af markedet.

I den aktuelle sag med United Airlines kommer meddelelsen om rutelukningen i kølvandet på, at den amerikanske regering netop har tildelt det amerikanske lavprisflyselskab JetBlue Airways en regeringskontrakt på flyvninger til Dubai i 2016. JetBlue flyver ikke selv til Dubai, men flyvningerne skal i stedet gennemføres af Emirates, der kommer til at transportere omkring 15.000 ansatte i den amerikanske forbundsregering på ruten til Dubai.

“Vi har formelt protesteret mod denne beslutning, men har indtil videre ikke haft held med vores anstrengelser,“ skriver United Airlines på selskabets hjemmeside.

Da Delta Air Lines besluttede at lukke ruten fra Atlanta til Dubai langede man også ud efter flyselskaberne i de arabiske golfstater, som man hævdede havde udkonkurreret europæiske og amerikanske flyselskaber på ruterne til Indien. Tidligere fløj Delta Air Lines til Mumbai fra både Atlanta og New York.

“Det er chokerende at konstatere, at amerikanske flyselskaber blot tilbyder to ruter til verdens næstmest befolkede land,“ skrev Delta´s vicekoncernchef og juridiske direktør Peter Carter for nylig i en pressemeddelelse.

Europæiske flyselskaber giver også op
Den 14. september fløj Austrian Airlines for sidste gang mellem Wien og Dubai, og i begyndelsen af april måned næste år lukker Lufthansa ruten mellem München og Dubai.

SAS opererede tidligere en sæsonrute fra København til Dubai, men det fik en ende, da Emirates i 2011 etablerede ruten mellem København og Dubai.

Emirates Airlines har 69 eksemplarer af Airbus A380, verdens største passagerfly i flåden. Selskabet har samlet afgivet ordre på 140 fly af denne type, hvorfor yderligere 71 er på vej. Den 1. december indsatte Emirates en særlig udgave af kæmpeflyet på ruten mellem København og Dubai. Dette fly har plads til 615 passagerer.

I 2014 var Emirates verdens tredjestørste flyselskab målt på antallet af fløjene passagerkilometer. Kun Delta Air Lines og United Airlines var større.