(Foto: Norwegian | PR)

Enighed om ny aftale: Ingen Norwegian-strejke

Norwegian er tidligt lørdag morgen blevet enige om en ny overenskomst mede 690 norske piloter. Dermed afblæses den pilotstrejke, der kunne have taget sin begyndelse lørdag.

Fra torsdag formiddag indtil lørdag morgen kl. 06.00 arbejdede de norske rigsmæglere Mats Wilhelm Ruland og Bjørn Lillebergen hårdt på at få få fagforeningen Parat og arbejdsgiverorganisationen NHO Luftfart til at nå frem til en aftale omkring en ny overenskomst for de norske piloter i Norwegian.

Det lykkedes efter seks timers overtid i forhandlingerne, og dermed blev en strejke afværget, idet 17 piloter var udtaget til strejke lørdag morgen, mens yderligere 66 af 690 medlemmer skulle tilsluttet sig strejken mandag.

På linje med danske og svenske kolleger
Den hidtidige overenskomst udløb allerede i oktober sidste år, og forhandlingerne om en ny overenskomst påbegyndtes måneden efter. Men da der til sidste måtte bistand fra rigsmæglerne i et forsøg på at nå frem til en aftale, er det tydeligt, at parterne har været langt fra hinanden.

Ifølge det norske medie E24, krævende piloterne en lønstigning på mellem 25 og 38 procent over to år.

“Vi har fået en lønregulering fordelt på 2023 og 2024, som er på line med, hvad vores kolleger i Danmark og Spanien har fået. Der er nye lønforhandlinger i 2025, og der må vi bygge videre på det, som vi har opnået,” siger Alf Hansen, leder af Norwegian Pilot Union.

Glæder sig over aftale
Hos Norwegians ledelse er der ikke overraskende tilfredshed med, at det lykkedes at sikre en ny aftale mellem parterne.

“Jeg er glad for, at vi har indgået en aftale, så vi undgår strejke og kan kigge fremad. Først og fremmest er det glædeligt for alle som skal rejse med os. Nu ser vi frem mod sommeren og glæder os til at ønske alle de rejsende velkommen om bord,” sier Geir Karlsen, koncernchef i Norwegian.

Selvom faren for strejke er afværget, kan der i løbet af lørdagen forekomme enkelte aflysninger, da de 17 piloter, der skulle have været udtaget til strejke, var taget ud af trafikprogrammet denne weekend.

Norwegian råder lige nu over 86 fly, og det er planen, at 87 fly skal være på vingerne i sommertrafikprogrammet. I alt 42 af disse befinder sig på baser i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger, og det er først og fremmest disse fly, der betjener hjemmemarkedet, der rammes af strejken.

 

Relaterede artikler:

13 timers overtid: Luftfartsstrejke afværget

Norwegian-strejke kan bryde ud 31. maj

Forsøger at undgå pilotstrejke hos Norwegian