Tankning af SAS-fly i Aarhus Lufthavn. (Foto: Shell Aviation Danmark | PR)

EU-finansministre vil indføre afgift på flybrændstof

EU’s finansministre lægger op til en ændring af afgifterne på energi. Det kan betyde indførelse af afgifter på almindeligt jetfuel.

Flybrændstof er i dag fritaget for afgifter ifølge EU’s regler. Men står det til EU’s finansministre kan det i løbet af nogle år være slut med denne undtagelse, så konventionelt jetfuel vil blive pålagt afgifter ligesom benzin til biler og andre typer af brændstoffer.

På et EU-ministermødet i Bruxelles den 5. december vil finansministrene anmode EU-Kommissionen om at præsentere ajourførte regler for beskatning af biobrændstoffer og sektorer som luftfart, “under hensyntagen til deres særlige forhold og eksisterende undtagelser”, som det hedder i et udkast til en erklæring, Bloomberg News har set.

Ordlyden signalerer ifølge nyhedsbureauet, at den nuværende afgiftsfritagelse for flybrændstof kan blive udfaset som en del af en ny lovgivning.

Håndtering af CO2-udledningen fra transportsektoren er en af ​​de største udfordringer for EU-landene, som har en fælles målsætning om at opnå klimaneutralitet i 2050.

Loven ikke ændret siden 2003
CO2-emissionerne fra international luftfart er mere end fordoblet siden 1990, og ifølge FN vil luftfarten i løbet af tre årtier overhale verdens kraftværker som sektor, der udleder mest CO2 på globalt plan.

EU’s nuværende lov om energibeskatning, som ikke er blevet ændret siden 2003, blev “vedtaget længe før fremkomsten af ​​nye teknologier og anvendelser, der forventes at blive vigtige byggesten på vejen mod et EU uden kulstofemissioner,” lød det fra EU-Kommissionen i september.

Det nuværende system for energiafgifter i EU skelner eksempelvis ikke mellem grønt brændstof og brændstof baseret på fossile kilder.

Modstand mod flyskatter
Flyselskaber har kritiseret bestræbelser på at indføre nye flyskatter i Europa med argumenter om, at reduktion af CO2-udledningen kræver en global løsning.

Herhjemme afviser den socialdemokratiske regering en dansk flyskat, da man er bekymret for, at den vil have en social slagside. Støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten samt Alternativet går ind for en flyskat, mens de øvrige partier i Folketinget siger nej til en dansk flyskat.

 

Relaterede artikler:

Skandinavisk kapløb om biobrændstof til fly

Flyselskaber i kritik af EU-rapport om flyskat

Socialdemokratiet vil have europæisk flyskat