(Foto: © LHR Airports Ltd. )

EU forlænger Brexit-ordning for flytrafikken

EU-Kommissionen vil sikre, at flytrafikken mellem EU og Storbritannien kan fortsætte uændret i en endnu længere periode efter en ”hård Brexit”.

Mens situationen omkring Storbritanniens udtræden af EU fortsat er uafklaret, og Brexit-diskussionerne blandt de britiske parlamentarikere antager stadigt mere kaotiske dimensioner, forbereder EU sig på en ”hård Brexit”. Altså en situation, hvor Storbritannien den 31. oktober 2019 – om mindre end otte uge – forlader det europæiske samarbejde i unionen uden en aftale med EU.

På den baggrund har EU-Kommissionen netop besluttet forlænge den midlertidige aftale, der sikrer, at britiske flyselskaber fortsat kan flyve til og fra EU-landene efter den 31. oktober.

Frem til 24. oktober næste år
EU-Kommissionen foreslår, at aftalen, som oprindeligt var gældende til den 30. marts næste år, forlænges med endnu syv måneder og kommer til at gælde indtil den 24. oktober 2020.

Hvis Storbritannien forlader EU uden en Brexit-aftale, kan det få store konsekvenser for britisk luftfart, da flyselskaber, der ikke er mindst 50 procent ejet af lande eller personer i EU, vil få flyveforbud inden for EU-landene.

Med den midlertidig luftfartsaftale kan britiske flyselskaber som eksempelvis British Airways og easyJet fortsætte med at flyve til EU-landene i en periode, indtil der formentlig indgås en mere permanent luftfartsaftale mellem EU-landene og et Storbritannien, der ikke er medlem af EU.

Tvivl om en tilsvarende britisk ordning
Ligesom EU-landene i foråret vedtog den midlertidige luftfartsaftale, der sikrer britiske flyselskaber fortsat ret til at flyve til EU-lande, vedtog den britiske regering i foråret en lignende plan, der på samme måde sikrer flyselskaber fra EU tilsvarende rettigheder i Storbritannien.

Det fremgår da også af den aftale, som EU nu vil forlænge, at EU-landene kræver tilsvarende rettigheder for EU-flyselskaber i Storbritannien. Hvis det ikke er tilfældet, vil EU skride ind og begrænse de britiske flyselskabers rettigheder til at flyve til EU-landene.

I skrivende stund står det britiske parlament til at blive suspenderet fra mandag den 9. september, og det kan rejse tvivl om, hvorvidt den midlertidige britiske luftfartsaftale for EU-flyselskaber også når at blive forlænget og godkendt.

 

Relaterede artikler:

Brexit: 164 millioner passagerer sikret

ERA: Brexit-usikkerheden er katastrofal

IAG har Brexit-finte klar