Thomas Cook Airlines overtages af bankerne

Thomas Cook Group har sammensat en redningsplan, hvor selskabets långivere overtager koncernflyselskaberne sammen med kinesiske Fosun Tourism Group.

Den kriseramte britiske rejsekoncern, Thomas Cook Group, har længe forsøgt at sælge koncernens flyselskab, Thomas Cook Group Airlines. Gennem foråret har der været sonderinger med blandt andet Lufthansa, der særligt var interesseret i Condor, som den tyske del af luftfartskoncernen.

Nu er der imidlertid indgået en aftale i forbindelse med en rekapitaliseringsplan for hele rejsekoncernen. Det betyder, at flyselskabets op imod 20 banker og andre långivere indskyder samlet 450 millioner britiske pund, hvilket svarer til 3,7 milliarder kroner. Samtidig konverter bankerne deres eksisterende tilgodehavender til ejerandele, således at bankerne og de øvrige långivere samlet overtaget omkring 75 procent af aktierne i flyselskabet.

De øvrige op til 25 procent af aktierne vil komme i hænderne på Fosun Tourism Group, der i dag er største aktionær i Thomas Cook Group og ligesom bankerne indskyder 3,7 milliarder kroner i frisk kapital.

Det forventes, at transaktionen kan gennemføres i begyndelsen af oktober, når samtlige aftaler mellem parterne er kommet på plads. Herudover er aftalen betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse. Herudover kan ejerandelen endnu ikke præcist fastsættes, da der udestår nogle drøftelser med nuværende aktionærer i forhold til den udvandning, der vil finde sted.

116 fly og 20,2 millioner passagerer
Thomas Cook Group Airlines er i dag Europas største charterflyselskab med lokale aktiviteter i Storbritannien, Tyskland, Spanien og Skandinavien. Koncernen omsætter årligt for omkring 3,5 milliarder pund, eller lidt mere end 28,7 milliarder kroner, hvilket i 2018-regnskabet genererede et overskud før renter og skat på 129 millioner pund (1.060 millioner kroner).

I 2018 var der næsten 20,2 millioner passagerer, der rejste med koncernens flyselskaber, henholdsvis Thomas Cook Airlines i Storbritannien, Condor i Tyskland, Thomas Cook Airlines Scandinavia fra de tre skandinaviske lande samt Thomas Cook Balearics til og fra Spanien.

Thomas Cook Group Airlines beskæftiger i dag 116 fly fordelt på 73 kort- og mellemdistancefly i Airbus A320-serien samt 43 langdistancefly, henholdsvis Airbus A330, Boeing 757 og Boeing 767. Der er i alt 9.500 ansatte i luftfartskoncernen.

I det skandinaviske selskab, der har hovedkontor i Danmark, er der 12 fly og 1.070 ansatte. I seneste regnskabsår præsterede Thomas Cook Airlines Scandinavia et overskud før skat på 221 millioner kroner.

 

Relaterede artikler:

Thomas Cook suspenderer salg af flyselskaber

Medie: Virgin Atlantic byder på Thomas Cook

Dansk flyselskab kan blive solgt til Lufthansa