Terminalbygning i Aarhus Lufthavn (Foto: Ole Kirchert Christensen)

Evakuering af Aarhus Lufthavn

140 personer blev evakueret fra Aarhus Lufthavn sammen med 70 passagerer fra et SAS-fly, da Aarhus Lufthavn tirsdag var lukket i mange timer efter fund af en mistænkelig genstand.

Aarhus Lufthavn var tirsdag eftermiddag lukket for flytrafik fra kl. cirka 15.15 og frem til kl. 20.00, da der var blevet fundet en mistænkelig genstand på lufthavnens område.

Politiet måtte tilkalde ammunitionsrydningstjenesten EOD (Explosive Ordnance Disposal) fra Hærens Ingeniørtropper i Skive for at se nærmere på den fundne genstand.

I mellemtiden blev passagerer og personale evakueret fra terminalbygningen, indtil politiopgaven var afsluttet.

“Vi har tilkaldt eksperter, som skal undersøge genstanden nærmere. Vi bruger den tid, der skal til og har afspærret, så længe det er nødvendigt. Vi kan p.t ikke sige noget om tidshorisont,” lød det fra Østjyllands Politi ved 16-tiden.

“Vi har evakueret 140 mennesker, som nu befinder sig i en bygning tæt på lufthavnen. Et enkelt fly står med 70 passagerer på landingsbanen og afventer nærmere. Vi orienterer dem løbende. Stadig ingen adgang til lufthavnen. Tidshorisont fortsat ukendt,” oplyste Østjyllands Politi kl. 16.35.

Sidenhen lykkedes det at tømme flyet for passagerer, og passagererne blev transporteret væk fra flyet, der tomt returnerede til Københavns Lufthavn. Der var tale om en ATR 72-600 (registrering ES-ATD, red.) fra estiske Regional Jet, der opererer på vegne af SAS. Ved 19-tiden fik de evakuerede personer fået lov at forlade lufthavnsområdet, inden Østjyllands Politi ved 20-tiden ophævede afspærringen af lufthavnen.

“Afspærringen er nu ophævet, da vi ikke fandt spor efter sprængstof eller lignende i den taske, vi undersøgte. Vi beklager ulejligheden, men vi tager ingen chancer med hensyn til borgernes sikkerhed,” lød det i en kommentar på Twitter.

Det viste sig senere, at det var en mistænkelig taske tilhørende en 44-årig kinesisk statsborger, der var årsag til alt postyret.

“Den kinesiske mand blev anholdt, fordi vi havde brug for at sikre hans tilstedeværelse i forbindelse med undersøgelsen af tasken,” forklarede Michael Kjeldgaard, politiinspektør ved Østjyllands Politi, til DR.

Det viste sig, at tasken indeholdt forskellige former for værktøj.

Forstyrrede flytrafikken
Den midlertidige lukning af lufthavnen betød, at flytrafikken blev. Seneste ankomst i lufthavnen var rutenummer SK1257 fra København, der landede kl. 15.23. Returflyvningen tilbage til København med planlagt afgang kl. 15.50 kom ikke afsted, mens Sun-Air, der kl. 16.25 skulle flyve til Stockholm-Bromma på vegne af British Airways, har aflyst afgangen.

Herudover aflyste SAS rutenummer SK1259 fra København med planmæssig afgang kl. 17.15 og returflyvning som rutenummer SK1260 kl. 18.20 fra Aarhus Lufthavn. Det samme var tilfældet med afgangen på rutenummer SK1269 kl. 20.50 til Aarhus.

SAS-afgangen med rutenummer SK2491 fra Stockholm-Arlanda til Aarhus kl. 16.25 med planmæssig ankomst kl. 17.40 blev også blevet annulleret. Dermed kostede den midlertidige lukning otte aflysninger til og fra den østjyske lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Bombetrusler mod to SAS-fly