Fly fra South African Airways. (Foto: South African Airways Trade Support | Facebook.com | PR)

Får brug for 63.000 luftfartsansatte indtil 2040

Vækst i økonomien, mere frihandel og en større middelklasse er alle faktorer, der ser ud til at kunne medvirke til en positiv udvikling i den afrikanske luftfartsbranche de kommende 18 år.

Fremtiden ser lys ud for luftfartsindustrien i Afrika. Sådan lyder det fra Boeing i den årlige analyse ved navn Commercial Market Outlook, hvor flyproducenten opridser en række forudsigelser for udviklingen på flere vigtige luftfartsmarkeder.

Boeing forventer, at kontinentets marked for kommercielle flyvninger i 2040 vil have en værdi svarende til 400 milliarder dollars (2,7 billarder kroner). I tillæg hertil vil de afrikanske flyselskaber have investeret i 1.030 nye fly til en værdi af 160 milliarder dollars (1,1 billioner danske kroner).

Udviklingen vil desuden føre til, at der i løbet af de kommende 18 år skal ansættes op mod 63.000 nye medarbejdere for at kunne følge med. Flyproducenten anslår, at det vil dreje sig om 24.000 kabineansatte, 19.000 piloter samt 20.000 flymekanikere.

Mere handel med nabolande
Flere faktorer forventes at bidrage til væksten i luftfartsbranchen i Afrika i de kommende årtier, ifølge Boeing. Det drejer sig dels om en forventet økonomisk vækst i økonomien på tværs af kontinentet, der ser ud til at kunne blive på tre procent.

Derudover ventes det også, at etableringen af både Det afrikanske kontinentale frihandelsområde (AfCFTA) samt The Single African Air Transport Market (SAATM), som er et indre marked for luftfart, begge vil bidrage til, at der fremover vil blive handlet og rejst mere på tværs af landegrænserne i Afrika.

Derudover påregner man, at Afrikas middelklasse vil stige markant frem mod 2040. Det vil betyde en øget efterspørgsel på flyrejser i en sådan grad, at Boeing forudser at passagertrafikken på kontinentet vil stige med 5,4 procent årligt.

Flyselskaber er godt positioneret
Boeing oplyser desuden, at det formentlig ikke kun er antallet af medarbejdere, som vil blive forhøjet. Det forventes derudover, at flåderne hos de afrikanske flyselskaber vil vokse med 3,6 procent for at kunne følge med den anslåede stigning i efterspørgslen på flyvninger frem mod 2040.

Herudover regner man med, at op mod 80 procent af flyleverancerne til de afrikanske selskaber vil være flytyper, der både er mere brændstofeffektive og bæredygtige, end tilfældet er i dag. Det vil eksempelvis være Boeings 737-, 777X- eller 787 Dreamliner-fly, lyder det. 20 procent af leverancerne ventes at være moderniseringer af de eksisterende flåder.

Randy Heisey, der er direktør for Boeings afdeling for kommerciel markedsføring i Mellemøsten samt Afrika, mener, at flyselskaberne på kontinentet er godt positioneret til at kapitalisere på udviklingen frem mod 2040.

”Grundet blandt andet stigende urbanisering og indkomster har Afrika gode muligheder for at skabe vækst i rejse- samt turistbranchen. Flyselskaberne er godt positioneret i forhold til at udnytte væksten i rejser internt på kontinentet, og de kan udvide deres eksisterende markedsandele ved at tilbyde nye produkter, der er effektive for passagererne og gør det muligt at handle på tværs af kontinentet.”

 

Relaterede artikler:

Fem afrikanske flyselskaber bestiller nye fly

Vil skabe en panafrikansk luftfartskoncern

Vil bygge største lufthavn i Afrika