Cessna Citation Latitude fra Luftambulansetjenesten i lufthavnen i Bodø. (Foto: Luftambulansetjenesten HF | PR)

Fare for liv har afblæst norsk luftfartsstrejke

Den norske regering valgte tirsdag at gribe ind i konflikten med flyteknikere, der udover at ramme passagerflyselskaberne også havde tvunget ambulanceflyene på jorden.

Babcock Scandinavian AirAmbulance, der er Nordens største luftambulanceoperatør, kunne fra tirsdag kl. 10.00 ikke længere garantere operationerne som følge af den strejke hos de norske flyteknikere, der har været i gang siden lørdag den 18. juni.

Det fik den norske sundhedsstyrelse til at vurdere, at en fortsat konflikt ville skabe fare for liv og sundhed, da beredskabet med luftambulancerne er vitalt for at sikre den nødvendige hjælp til patienter, som bor langt fra sygehusene. Transport med ambulancehelikoptere og almindelige ambulancer ville ikke kunne erstatte ambulanceflyene ved tidskritiske tilfælde.

Derfor har den norske regering stoppet konflikten med øjeblikkelig varsel.

“Jeg er ikke særligt glad for, at ansvaret flyttes over på regeringen, men jeg har ikke andet valg end at aflyse strejken på grund af fare for liv og sundhed,” siger arbejds- og socialminister Marte Mjøs Persen i en pressemeddelelse.

Ministeren har derefter opfordret parterne til hurtigst muligt at genoptage arbejdet.

Eftersæb af teknisk vedligeholdelse
Ifølge den norske sundhedsstyrelse vil det tage noget tid, før luftambulancerne er tilbage i normal drift og beredskab.

Det samme vil være tilfældet for passagerflyselskaberne, der siden søndag, hvor konflikten blev udvidet til at omfatte 421 medlemmer, har været nødt til at aflyse et stort antal flyvninger, da flyene ikke kunne blive serviceret på jorden af flyteknikerne.

I en pressemeddelelse giver Norwegian udtryk for, at man er glad for, at flyselskabets teknikere kan vende tilbage til arbejdet, selvom der ikke har været så mange aflysninger, som det har været tilfældet hos eksempelvis Widerøe.

“På grund af strejken måtte selskabet aflyse nogle flyvninger, men ikke mere end et mindre antal af det samlede antal afgange. Selvom konflikten er overstået, forventes der en vis efterslæb af teknisk vedligeholdelse. Selskabets mål er ikke desto mindre at gennemføre alle planlagte flyvninger,” hedder det fra Norwegian.

 

Relaterede artikler:

Sådan flyver SAS i tilfælde af strejke

Her er oversigten over luftfartsstrejker i Europa

Norsk luftfartsstrejke er i gang