Cockpit i SAS Airbus A320neo. (Foto: PlanesWeekly | YouTube)

Fem millioner kroner til piloter og flyveledere

I år får opsagte ansatte i luftfartsbranchen igen mulighed for at søge om støtte, når de skal have fornyet deres certificeringer. Der er afsat fem millioner kroner til formålet.

De seneste to år har været udfordrende for flyselskabernes ansatte, da en del har mistet deres arbejde som konsekvens af COVID-19-pandemien. Den situation bliver endnu mere vanskelig af, at eksempelvis pilotcertifikater skal holdes ved lige, såfremt de fortsat skal være gyldige.

Det har resulteret i, at den danske regering oprettede den såkaldte pilotpulje, hvor opsagte piloter, flyveledere og AFIS-operatører har haft mulighed for at søge om økonomisk hjælp til at holde deres færdigheder ved lige, selvom de ikke er i arbejde.

Det er Flyvebranchens Personale Union (FPU), som administrerer puljen, der blandt andet giver støtte til de obligatoriske fornyelser af flycertifikater samt indhentning af helbredsattester. De enkelte ansøgere kan tildeles op til 15.000 kroner per person.

Hjælpen forlænges
Pilotpuljen var egentligt blevet lukket i januar, men nu fortæller Beskæftigelsesministeriet, at regeringen har valgt at forlænge puljen, så den fortsætter indtil den 30. juni i år. Puljen får en ramme på fem millioner kroner.

Puljemidlerne kan søges af tidligere ansatte, der har mistet deres arbejde siden den 11. marts 2020 på grund af COVID-19. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard erklærer, at han er glad for, at de ramte faggrupper fortsat kan få økonomisk støtte.

”Luftfartsbranchen har været ekstremt hårdt ramt af corona, og det er desværre ikke helt slut endnu. Ved at forlænge puljen forlænger vi også hjælpen. Mit håb er, at vores piloter, flyveledere og flyveinformationsoperatører dermed kan stå forrest i køen, når der på et tidspunkt igen er fuld gang i luftfarten.”

På vej tilbage til arbejdsmarkedet
Ifølge FPU modtog fagforeningen sidste år 1.000 ansøgninger om hjælp fra pilotpuljen og udbetalte 8,5 millioner kroner i støtte. I år åbnes der for ansøgninger den 1. marts, og behandlingen af disse forventes at kunne starte allerede senere i samme måned.

Thilde Waast, der er formand for FPU, udtaler til Fagbladet Luftfart, at fagforeningen synes, det er positivt, at puljen nu forlænges, fordi der fortsat er behov for en hjælpende hånd til en del af de tidligere ansatte i luftfartsbranchen.

”Vi har oplevet en stor taknemmelighed fra ansøgerne over, at de har kunnet få hjælp fra puljen. De fortæller, at den virkelig gør en forskel, og vi kan se, at en del af dem, der har fået hjælp fra puljen, nu er på vej tilbage til pilotjob,” oplyser Thilde Waast.

 

Relaterede artikler:

FPU skal fordele 20 mio. kroner til piloter og flyveledere

Sammenbrud i forhandlinger mellem FPU og Ryanair

På vej mod 850 FPU-medlemmer i SAS-uniform