Finland kan blive nødt til at understøtte ruter

Fem af Finnairs indenrigsruter er i fare for at lukke permanent efter vintersæsonen. Transportministeriet foreslår, at staten understøtter ruterne via opkøb af sæder.

Finnair vil i det kommende vinterprogram fra den 25. oktober genoptage indenrigsflyvninger til fem regionale lufthavne.

De fem indenrigsruter har gennem flere måneder har været lukket på grund af coronapandemien, og de er i fare for at blive permanent lukket efter afslutningen på vintersæsonen i marts næste år, skriver Helsinki Times.

Det drejer sig om flyvninger fra Helsinki til lufthavnene i Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi og Kokkola.

Vigtige for eksportvirksomheder og turisme
Det var problemer med ruternes rentabilitet allerede før coronakrisen, og Finnair suspenderede ruterne til de fem lufthavne i april, hvor coronapandemien var på sit højeste.

Nu bliver ruterne midlertidigt genoptaget i vintersæsonen i et forsøg på at imødekomme behovene hos turistbranchen og eksportorienterede virksomheder omkring de regionale lufthavne.

”Vi anerkender vigtigheden af ​​flyforbindelser til økonomierne i regioner og forsøger at imødekomme den efterspørgsel efter flyvninger, som stammer fra turistindustrien og eksportvirksomhederne,” siger Mikko Turtiainen, direktør for globalt salg hos Finnair.

Forslag om statslige støtteopkøb
Samtidig overvejer Finnair fremtiden for de regionale flyvninger og undersøger mulighederne for at fortsætte flyvninger på de fem ruter.

Hvis ruterne bliver opretholdt kan det muligvis blive på grundlag af offentlig rutestøtte, da det finske transport- og kommunikationsministeriet har udtalt, at dets mål er at sikre en fortsættelse af flyvningerne til de fem lufthavne også efter den 27. marts næste år.

En taskforce udpeget af ministeriet har foreslået, at staten etablerer en aftale om køb af sæder for at kunne opretholde flyvningerne indtil udgangen af ​​2021.

Glæde over genoptagne flyvninger
Byerne Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kemi, Kokkola og Pietarsaari har sammen med blandt andre regionale handelskamre haft forhandlinger med flere flyselskaber om flyvningerne siden sidste sommer.

Nyheden om, at flyvningerne bliver genoptaget efter adskillige måneders pause, bliver hilst velkommen i kommuner og erhvervsliv omkring de regionale lufthavne.

”Det er en virkelig stor og positiv ting for vores eksportorienterede industri,” siger Jonne Sandberg, udviklingsdirektør i byen Kokkola til den finske statsradio YLE.

 

Relaterede artikler:

Finnair udsætter genstart af syv ruter

Finnair genoptager langruter til juli

Finnair taber 15 millioner kroner om dagen