Finnair-fly parkeret i Helsinki Airport. (Foto: Finnair | PR)

Finnair taber 15 millioner kroner om dagen

Finnair har netop offentliggjort et driftsunderskud på 680 millioner kroner i første kvartal, men underskuddet i andet kvartal forventes at blive i milliardklassen.

I lighed med andre flyselskaber er Finnair blevet hårdt ramt af coronakrisen. Selskabet har onsdag offentliggjort kvartalsrapporten for årets første kvartal, og det er dyster læsning.

Driftsunderskuddet blev på 91,1 millioner euro, eller hvad der svarer til 680 millioner kroner, mod et underskud i samme kvartal året før på 16,2 millioner euro. Underskuddet er forårsaget af et passagerfald på 15,6 procent fra 3,1 til 2,7 millioner passagerer som følge af COVID-19-pandemien.

Finnair lagde ellers stærkt ud efter årsskiftet med en trafikudvikling i januar, der var bedre end forventet. Herefter tog den negative udvikling fart i løbet af februar, og omsætningen faldt i kvartalet med 16 procent til 561 millioner euro, hvilket er det største fald nogensinde i selskabets historie.

“Coronavirus er et stort slag mod den globale luftfart og for Finnair. I det nuværende kvartal er størstedelen af ​​vores flåde sat på jorden, og tabet for andet kvartal vil være betydeligt, cirka to millioner euro per dag, selv efter omkostningsreguleringerne,” siger koncernchef Topi Manner i en pressemeddelelse.

Forventer et betydeligt tab
Finnair var et af de første flyselskaber, der mærkede effekten af coronavirus. Selskabet er nemlig stærkt eksponeret mod Kina, og allerede i slutningen af januar og starten af februar måtte Finnair suspendere de fem Kina-ruter frem til 29. marts, mens selskabet fortsat operationerne til Hong Kong i yderligere et par uger.

Alligevel var Finnair ikke bekymret for, hvordan dette ville påvirke selskabet finansielt i andet kvartal.

”Den direkte finansielle effekt af coronavirus i løbet af første kvartal 2020 vil være relativt begrænset, selvom alle fly bliver aflyst indtil slutningen af ​​kvartalet,” skrev selskabet dengang i en meddelelse i starten af februar.

I dag er situationen en anden, og Finnair skriver i dag, at der vil blive tale om betydelige tab i 2020, men selskabet tør ikke sætte tal på før efter udgangen af andet kvartal. Men med et tab på 15 millioner kroner per dag i andet kvartal, vil selskabet efter første halvår have tabt i nærhededen af to milliarder kroner.

Ved udgangen af første kvartal var de likvide reserver inklusive en revolverende kreditfacilitet på 833 millioner euro, eller lidt mere end 6,2 milliarder kroner. Den finske regering har accepteret at stille et euro-lån på 600 millioner til rådighed, hvis det bliver nødvendigt.

 

Relaterede artikler:

Finnair reducerer med 90 procent

Finnair reducerer 20 procent af Europa-trafikken

Finnair: Corona-effekten er beskeden