Finnair-fly parkeret i Helsinki Airport. (Foto: Finnair | PR)

Finnair fordobler sparekrav til 1,25 milliarder kroner

Efter et driftsunderskud på 1,1 milliard kroner i første kvartal af 2021 har Finnair øget sit krav til omkostningsbesparelser til 1,25 milliarder kroner ved indgangen til 2022.

Finnair har afsluttet endnu et kvartal med et underskud, der var større end omsætningen. I første kvartal af 2021 faldt omsætningen med 79,8 procent til 113,6 millioner euro, og det medførte et driftsunderskud på 149,1 millioner euro, hvilket svarer til 1,1 milliarder kroner.

Den store omsætningsfald er en direkte følge af den stramme kapacitetsdisciplin, som Finnair har udøvet under det meste af coronpandemien for at beskytte selskabets likviditet. Den udbudte kapacitet blev således reduceret med 87,6 procent i første kvartal af 2021 i forhold til samme periode året før.

“Som forventet fortsatte pandemien med at påvirke Finnair, da strenge rejserestriktioner stærkt begrænsede rejser i mange lande i første kvartal. Vi havde et begrænset netværk og frekvenser i hele kvartalet, som vi havde antydet. Dette afspejles i vores passagerantal, omsætning og resultat,” udtaler koncernchef Topi Manner i en pressemeddelelse.

Fordobling af sparekrav siden maj 2020
Da der også er udsigt til et ligeså stort tab i andet kvartal, har Finnair identificeret flere områder, hvor det vil være muligt at reducere omkostningerne.

Sparekravet lyder nu på årligt 170 millioner euro (1,25 milliarder kroner), og det mere end det dobbelte af, hvad Finnair lagde ud med sidste forår. I maj 2020 blev der sat 80 millioner euro som mål, og det blev i august hævet til 100 millioner euro. I slutningen af oktober blev det endnu engang hævet til 140 millioner euro, og nu er målet altså på hele 170 millioner.

“Vi vil fortsætte med at finde nye besparelser i alle omkostningskategorier. Omkostningseffektivitet vil være afgørende på det stærkt konkurrenceprægede marked efter pandemien. Takket være vores betydelige permanente omkostningsbesparelser vil Finnair være godt positioneret i dette operationelle miljø,” uddyber koncernchefen.

Helt efter bogen er det i områder som ejendomme, flyleasing, IT, salg, distribution og administration, at besparelserne skal findes. Herudover vil der være justeringer i organisation og drift, og øget digitalisering skal medvirke til automatisere processer omkring kunderne. Endelig skal aftaler med leverandører og andre samarbejdspartnere genforhandles.

 

Relaterede artikler:

Ny aftale styrker Finnairs konkurrencekraft

Finnair vil udnytte hul i markedet

Finnair vil afskedige 1.000 ansatte