En Airbus A320 fra Finnair. Foto: Quentin Douchet

Finnair vil købe op til 30 nye fly

Finnairs fly fra Airbus A320-familien har efterhånden fløjet i mange år, og det store finske flyselskab har derfor planer om at købe op til 30 nye mellemdistancefly.

Inden for de nærmeste år kan der være nye fly på vej til flåden hos Finnair.

Flyselskabet har nemlig indledt interne evalueringer, der handler om et muligt køb af 20 til 30 helt nye fly i mellemdistanceklassen. Flyene skal bruges til både at erstatte og udvide den eksisterende flåde af fly i Airbus A320-familien.

Finnairs koncernchef, Pekka Vauramo, fortæller over for Air Transport World, at man har intentioner om, at de interne drøftelser om en mulig flyordre bliver afsluttet i løbet af 2018.

I øjeblikket har Finnair 30 mellemdistancefly fra Airbus, og 18 af flyene er af ældre dato, produceret for omkring 16 år siden. Flyene har dog stadig nogle gode år tilbage, før de skal erstattes, lyder det ifølge Pekka Vauramo.

Flere nye Airbus-typer
Det overordnede ønske er at modernisere flåden og samtidig få yderligere fly til at sikre vækst. Pekka Vauramo har udtalt, at behovet er på mindst 20 nye fly, og at yderligere fly afhænger af Finnairs vækstplaner på den anden side 2023. Den samlede ordre kan dog tænkes at blive mellem 20 og 30 fly, lød det.

Før egentlige forhandlinger med Airbus om nye fly kan begynde, skal Finnair i første omgang få specifikation på udbud. Det finske flyselskab ville ikke spekulere i tidspunkt for ordre, eller om hvornår flyene ønskes leveret til flyselskabet.

Sidste år fik Finnair leveret syv nye fly af typen Airbus A321 og fire af typen Airbus A350. Leveringsfrekvensen af nye fly vil aftage i 2018, hvor flyselskabet kun forventer at modtage én A321 og én A350.

Konkurrence fra SAS
SAS er en af Finnairs store konkurrenter på det nordiske marked, og det skandinaviske flyselskab er ligeledes i gang med at købe nye mellemdistancefly hos den europæiske flyproducent.

Tidligere i år bedyrede SAS i en intern e-mail til sine medarbejdere, at man er i gang med slutforhandlinger med Airbus om køb af et ukendt antal nye fly fra Airbus A320neo-serien. SAS har gennem længere tid overvejet både Boeings 737 MAX og Airbus’ A320neo, men valget er således faldet på Airbus.

De nye Airbus-fly skal erstatte omkring 70 af SAS’ nuværende Boeing 737-fly. Flyselskabet er allerede i gang med udskiftningen, da man tidligere har købt og i disse år løbende får leveret 30 Airbus A320neo-fly.

Ud over den igangværende levering af nye Airbus A320neo-fly kan SAS også se frem til at få leveret et helt nyt langdistancefly. Flyselskabet modtager således den første af i alt otte nye Airbus A350 i slutningen af 2019 – og flyet vil dermed tilslutte sig langdistancefly-flåden af både Airbus A330 og A340.

 

Relaterede artikler:

Finnair øger i januar med 15,6 procent

Finnair sender Airbus A340 på pension

Flere Airbus-fly til Finnair

SAS tæt på aftale med Airbus om nye fly

Første SAS A350 på produktionslisten