Finnair A350-900 XWB. (Foto: Finnair)

Finnair med første Haneda-rute fra Norden

Fra sommertrafikprogrammet 2020 bliver det nu muligt at flyve direkte fra Norden til Tokyo International Airport Haneda, der er verdens femtestørste lufthavn.

I begyndelsen af september kunne de japanske luftfartsmyndigheder bekræftet, at der ville blive frigivet et større antal start- og landingstilladelser (slots, red.) til Tokyo International Airport Hanea, der med sine 87,1 millioner passagerer i 2018 er Japans største lufthavn og den femte største i verden.

I alt 24 af de 50 slots gik til ruter mellem Japan og USA, mens de resterende 26 Haneda-slots skulle fordeles på udvalgte ruter til Kina, Rusland, Australien, Indien og Europa – herunder både Skandinavien og Finland.

Japan Airlines fik således tildelt Haneda-slots til Finland, mens ANA All Nippon Airways fik tildelt slots til Skandinavien. Da de bilaterale luftfartsaftaler tilsiger, at der skal gives lige kapacitet til flyselskaber fra begge lande, så lå det i kortene, at Finnair og SAS får mulighed for fremover at flyve til Haneda.

Vil flyve til begge Tokyo-lufthavne
Finnair er det første selskab til konkret at meddele en ruteopstart på baggrund af de nye slots. Den 27. marts vil Finnair etablere en daglig rute fra Helsinki til Tokyo-Haneda, og denne rute vil være et supplement til Finnairs daglige flyvninger til Tokyo Narita International Airport.

“Finnair har i 35 år fløjet mellem Finland og Japan. Med de nye afgange glæder vi os over at kunne tilbyde endnu bedre forbindelse mellem 100 destinationer i Europa og Tokyo. Vi har også et stærkt engagement i Narita-lufthavnen og vil fortsat flyve dertil,” siger Ole Orvér, der kommerciel koncerndirektør hos Finnair.

Hidtil har Finnair fløjet to gange dagligt til Tokyo-Narita, men det betyder ikke nødvendigvis, at Finnair med Haneda-ruten kommer til at kunne tilbyde tre daglige afgange til den japanske hovedstad næste sommer. Finnair har endnu ikke lagt sig fast på tidtabellen til Narita for sommeren 2020, og presseafdelingen kan blot bekræfte, at der flyves dagligt til Narita.

Selvom Finnair har sat billetterne til salg i dag, tager selskabet dog forbehold for myndighedernes endelige godkendelse af de ansøgte slots.

Seks Japan-ruter
Med Finnairs kommende entré i Haneda-lufthavnen får selskabet i samarbejde med oneworld-partneren Japan Airlines adgang til et finmasket indenrigsnetværk i Japan, hvilket er tilgængelig fra Haneda, mens Narita-lufthavnen i dag primært er en international lufthavn.

Med den kommende Haneda-rute kommer Finnair op på hele seks destinationer i Japan. Hele året rundt flyves der til Tokyo-Haneda, Tokyo-Narita, Osaka, Nagoya og Fukuoka. Hertil kommer sæsonruten til Sapporo, der starter op den 15. december.

 

Relaterede artikler:

Luftfartsaftale blokerer for Norwegian-rute til Japan

Udsigt til ny Japan-rute fra Skandinavien

SAS vil flyve til Haneda Airport