Finnair Airbus A350-900. (Foto: Anna Zvereva | CC2.0)

Finnairs Asien-trafik stagnerer

Finnair har i fire ud af de seneste fem måneder haft tilbagegang eller nulvækst i passagertallet på Asien-ruterne efter kraftig vækst det meste af 2018.

Langdistanceruterne til Asien er kerneforretning for Finnair, og det meste af 2018 kunne selskabet notere god vækst i antallet af passagerer på Asien-ruterne. Det endte med en vækst på 13,3 procent for året som helhed.

Allerede i november og december 2018 måtte Finnair dog notere tilbagegang i antallet af Asien-passagerer, og de netop offentliggjorte trafiktal for marts viser ligeledes en tilbagegang.

Kun vækst i januar
Dermed har Finnair i fire ud af de seneste fem måneder haft minusvækst eller nulvækst på Asien-ruterne. I november sidste år faldt passagertallet på de asiatiske ruter med 4,6 procent og i december 2018 var der et fald på 0,1 procent. I januar i år kunne Finnair dog igen se fremgang med en vækst på 4,4 procent, mens passagertallet i februar var uændret i forhold til samme måned året før.

I marts måtte Finnair så atter notere en tilbagegang i passagertallet – på 2,6 procent – og samlet set for årets tre første måneder ligger væksten på Asien-ruterne på beskedne 0,6 procent i forhold til første kvartal sidste år.

Udvidet kapacitet til Asien
Den manglende udvikling i passagertallet til og fra Asien sker samtidig med, at Finnair de seneste måneder har udvidet flåden med to nye Airbus A350-langdistancefly, åbnet en ny rute til Nanjing i Kina og udvidet antallet af frekvenser til både Osaka og Hongkong.

Sædekapaciteten (ASK) på Asien-ruterne er således øget med 8,1 procent i første kvartal, mens udviklingen i passagertallet ikke kan følge med. Det påvirker belægningen på Asien-ruterne, som i årets første tre måneder er faldet med 6,2 procent i forhold til samme periode sidste år. Belægningen i marts påvirkes dog også af, at påsken i år ligger i april, mens den sidste år lå i marts.

Fortsat fremgang i Europa-trafikken
Mens Asien-trafikken står i stampe, går det fortsat fremad for Finnairs Europa-trafik, hvor der i marts var 9,1 procent flere passagerer og i årets første kvartal samlet set en vækst på 8,7 procent.

Sammen med en tilbagegang på de nordatlantiske ruter (6,8 procent) og en lille fremgang i indenrigstrafikken på én procent betød det en samlet vækst i selskabets passagertal på 4,6 procent i marts til 1.144.900 passagerer. I første kvartal som helhed havde Finnair en vækst på 4,3 procent til i alt 3.147.800 passagerer.

 

Relaterede artikler:

Finnair presses af øget konkurrence

Tilbagegang i Finnairs Asien-trafik

Finnair udvider igen på Asien-ruter