Lufthavnen i Rovaniemi. (Foto: Finavia / PR)

Finsk lufthavn over 2019-niveauet i første halvår

Antallet af passagerer i Rovaniemi Airport i første halvår af 2023 overgik niveauet fra 2019. Til gengæld mangler storlufthavnen i Helsinki fortsat over 29 procent af de rejsende.

Den finske lufthavnsoperatør, Finavia, kan rapportere om stigende antal passagerer i de 20 lufthavne, som den driver.

Passagertallene for første halvår af 2023 viser, at der samlet set gik ni millioner passagerer gennem de finske lufthavne, hvilket var 36 procent flere end de 6,6 millioner, der rejste af sted i samme periode sidste år. 78 procent rejste internationalt, mens 22 procent steg på et indenrigsfly.

”Finavias aktive arbejde med at åbne nye flyforbindelser forbedrer tilgængeligheden for hele Finland. Disse statistikker er et meget positivt tegn på, at flytrafikken er ved at komme sig efter virkningerne af COVID-19-pandemien,” siger Petri Vuori, direktør for salg og ruteudvikling hos Finavia.

I indeværende sommer er der direkte fly fra Finavias lufthavne til næsten 150 destinationer verden over.

Turister flokkes til julemandens land
En særlig positiv udvikling i passagertallene i det første halvår af 2023 er registreret i lufthavnene Tampere-Birkkala, Turku og Rovaniemi. Faktisk har passagertallet i Rovaniemi Airport helt oversteget niveauet fra 2019, der var det sidste år før coronapandemien.

Således håndterede lufthavnen i Lapland i alt 346.660 passagerer i første halvår mod 322.331 passagerer i samme periode i 2019. Lufthavnen har – ligesom de øvrige Lapland-lufthavne Kittilä, Ivalo og Kuusamo – særligt travlt i vinterhalvåret, hvor turister rejser til det nordlige Finland for at besøge julemandens land. Snedækkede landskaber og julelys og -pynt trækker mange rejsenede til.

”De enorme passagermængder i Rovaniemi er et tydeligt tegn på genopretning af flytrafikken og Laplands internationale appel. Den overordnede passagerstatistik i vores Lapland-lufthavne var fremragende i løbet af de sidste seks måneder, og årets kommende rutelanceringer lover endnu mere vækst i passagervolumen,” siger Petri Vuori.

Helsinki Airport nede med 29 procent
Den klart største lufthavn under Finavia er Helsinki Airport, der i årets første seks måneder håndterede i alt 7,5 millioner passagerer. Det var 37 procent flere end de 5,5 millioner rejsende i samme periode i 2022. Lufthavnen mangler derimod fortsat 29 procent af passagererne fra første halvår i 2019, hvor 10,6 millioner benyttede lufthavnen.

87 procent af de rejsende i Helsinki Airport rejste internationalt i første halvår, mens 13 procent rejste indenrigs. Transfertrafikken steg med 56 procent i forhold til sidste år, men denne del af trafikken er fortsat langt under 2019-niveauet som følge af fortsatte udfordringer med trafikken til Asien.

De mest populære internationale ruter fra Finavias lufthavne gik i første halvår til Stockholm, København, Amsterdam, London og Paris.

 

Relaterede artikler:

Manglende transfertrafik årsag til Finavia-underskud

Nordisk storlufthavn tillader to liter væske i håndbagage

Finske lufthavne mangler 10,6 millioner passagerer