Swedavia Arlanda (foto: Swedavia)

Fire procent vækst: Reelt stilstand i svenske lufthavne

De 10 Swedavia-lufthavne håndterede i februar i alt 2,2 millioner passagerer, der – korrigeret for den ekstra dag i februar – reelt betød stilstand i forhold til samme måned sidste år.

Lufthavnene i Sverige har generelt svært ved at få passagererne tilbage efter coronapandemien, viser tallene løbende fra den svenske lufthavnsoperatør Swedavia.

De seneste tal er fra februar, og de viser, at der reelt set var nulvækst i antallet af passagerer i Swedavias 10 lufthavne. Antallet af passagerer i årets anden måned var i alt 2,2 millioner, hvilket var en vækst på fire procent i forhold til februar sidste år.

Korrigerer man for den ekstra dag i februar i år – den såkaldte skuddag – var der reelt tale om en vækst på blot 0,4 procent i de svenske lufthavne.

Mangler næsten hver fjerde rejsende
Swedavia oplyser, at antallet af internationale rejsende i februar steg med otte procent – ikke-korrigeret for skuddagen – til over halvanden millioner pasagerer. Antallet af indenrigsrejsende faldt til gengæld med seks procent til godt 600.000 passagerer. Faldet var noget mindre end forrige måned.

Det samlede passagertal for februar endte på indeks 77 i forhold til februar i 2019 – det sidste hele år før pandemien.

På trods af de noget jævne tal i februar fortæller Jonas Abrahamsson, koncernchef hos Swedavia, om en ”stærk vinterferietrafik” i de store lufthavne samt i de regionale lufthavne i nord. Og udsigterne for den kommende sommer er også fine, lyder det.

”På trods af usikkerheder relateret til den svage økonomi, inflation og i omverdenen er rejser fortsat en prioritet. Forud for sommersæsonen, der starter i slutningen af marts, vil vores udbud af ruter og destinationer blive yderligere styrket med blandt andet tilføjelse af næsten 25 ruter. Dette inkluderer væsentlige forbedringer i forbindelsen til Nordamerika,” siger han.

Indeks 46 i Malmø Lufthavn
Den klart største Swedavia-lufthavn er Stockholm Arlanda, som håndterede næsten 1,5 millioner passagerer i februar, hvilket var en stigning på syv procent – ikke-korrigeret – i forhold til februar sidste. Hovedstadslufthavnen var på indeks 84 i forhold til samme måned i 2019.

Den næststørste lufthavn er Gøteborg Landvetter, og her gik næsten 330.000 passagerer gennem terminalen i februar, hvilket også var en stigning på syv procent. Lufthavnen endte på indeks 75 sammenlignet med februar i 2019.

Lufthavnen i Malmø er den lufthavn, der havde den dårligste februar sammenlignet med samme måned sidste år. Her faldt passagertallet med 28 procent til små 63.000, og lufthavnen er blot på indeks 46 i forhold til 2019.

Blandt de nye ruter i de kommende måneder er blandt andet SAS-ruterne fra Stockholm til henholdsvis Sevilla og Kalamata samt Norwegians ruter fra Stockholm til Bari og fra Gøteborg til Dubrovnik.

 

Relaterede artikler:

Næsten status quo i svenske lufthavne

Swedavia: Har mistet hver tredje indenrigspassager

Swedavia-topchef: Drop passagerafgiften i Sverige