Inde fra terminalen i Gøteborg Landvetter. Foto: Gøteborg Landvetter/Facebook

Swedavia: Har mistet hver tredje indenrigspassager

Sammenlignet med 2019 nåede Swedavia kun op på indeks 65 i antal indenrigsrejsende i november, mens antal udenrigsrejsende lå 13 procent under i forhold til for fire år siden.

Genopretningen i særligt indenrigstrafikken fortsætter med at være en udfordring for Swedavia, der ejer og driver 10 lufthavne i Sverige.

I november håndterede den svenske lufthavnsoperatør i alt knap 2,4 millioner passagerer, hvilket var en stigning på én procent i forhold til samme måned i 2022. Af dem var 696.237 indenrigspassagerer, hvilket var seks procent færre end i november sidste år og hele 35 procent færre end i 2019.

Dermed har Swedavia kun fået to ud af tre indenrigsrejsende tilbage efter coronapandemien, der satte ind i marts 2020. De svage passagertal kan blandt andet hænge sammen med den meget omtalte flyskam og færre forretningsrejsende.

Antallet af udenrigspassagerer i november var således næsten 1,7 millioner, hvilket var fem procent flere end i november sidste år, men stadig 13 procent færre end i 2019. I september og oktober i år var stigningen på hver otte procent.

Risikerer færre ruter
Swedavia bemærker, at en svagere økonomi påvirker passagertallene, og at udviklingen i antal udenrigsrejsende har bremset lidt op i Stockholm Arlanda og Gøteborg Landvetter. Men største bekymring er imidlertid indenrigstrafikken, lyder det.

”Samtidig faldt indenrigsrejserne, hvilket er bekymrende, og hvis denne udvikling fortsætter, risikerer det at føre til et reduceret udbud af destinationer, højere billetpriser og samlet set dårligere tilgængelighed både i Sverige og til resten af ​​verden,” siger Jonas Abrahamsson, koncernchef hos Swedavia.

I Arlanda-lufthavnen, der er Sveriges klart største, var der 1,7 millioner passagerer i november, hvilket var en stigning på fem procent i forhold til november sidste år. Antal udenrigsrejsende steg med syv procent, mens faldet i indenrigsrejsende var fem procent.

I Gøteborg Landvetter, der er den næststørste svenske lufthavn, var der i november 360.972 passagerer, hvilket var tre procent flere end i samme måned i 2022. Antal udenrigsrejsende steg med seks procent, mens der var 10 procent færre med indenrigsflyene fra lufthavnen.

Stor tilbagegang i Malmø Lufthavn
Udviklingen i de øvrige Swedavia-lufthavne varierede en del i november, men tendensen var overvejende negativ i forhold til samme måned sidste år, lyder det.

Antallet af rejsende fra lufthavnene i Kiruna, Ronneby, Umeå og Åre Östersund var næsten på højde med november sidste år. Til gengæld var udviklingen markant negativ i Malmø Lufthavn og Stockholm Bromma, hvor der henholdsvis var 21 og 17 procent færre passagerer.

Luleå Lufthavn er fortsat den regionale lufthavn, der har den bedste udvikling sammenlignet med 2019. I november var der 83.693 rejsende, hvilket var 14 procent færre end i november for fire år siden.

 

Relaterede artikler:

Swedavia: Robust efterspørgsel i oktober

Svenske lufthavne har tabt pusten

Swedavia: Genopretning vil miste pusten i efteråret