Turkish Airlines - Boeing 737 MAX 8 (Foto: Boeing)

Flere flyselskaber kræver erstatning fra Boeing

China Eastern Airlines og Turkish Airlines ønsker kompensation fra Boeing efter MAX-flyveforbud. Enke efter offer for MAX-styrt kræver 276 millioner dollar af Boeing.

Boeings 737 MAX-fly har foreløbigt haft flyveforbud i mere end to måneder efter to fatale flystyrt i Indonesien og Etiopien med flytypen inden for mindre end fem måneders mellemrum.

Det har haft store økonomiske omkostninger for cirka 30 flyselskaber verden over at holde MAX-flyene på jorden, og nu begynder selskaberne at melde sig på banen over for Boeing med krav om erstatning for de tab, de har lidt.

Flyselskaber som Ryanair, Flydubai og amerikanske United har allerede krævet kompensation fra Boeing, og nu kræver det store kinesiske flyselskab China Eastern Airlines ifølge det kinesiske nyhedsbureau SINA også, at Boeing dækker indtægtstabet fra groundingen og forsinket levering af yderligere MAX-fly. Det fremgår ikke, hvor stort et beløb China Eastern Airlines kræver.

China Eastern og dets datterselskab i Shanghai Airlines har i alt haft 14 MAX 8-fly stående på jorden siden den 11. marts.

I kølvandet på nyheden om de kinesiske krav siger koncernchefen for Turkish Airlines, at det tyrkiske selskab også forventer kompensation fra Boeing i forbindelse med MAX-flyveforbuddet. Turkish Airlines har holdt selskabets 12 MAX-fly på jorden siden den 13. marts.

Turkish Airlines koncernchef Ilker Aycı mødes fredag i denne uge med Boeings koncernchef for at drøfte selskabets ordrer på fly fra Boeing og dets forventninger om kompensation.

”Der er utvivlsomt skridt, som vi forventer, at de tager i lyset af vores forventninger og realiteterne i branchen for at eliminere vores tab,” siger Ilker Aycı.

Fransk enke kræver 276 millioner dollar
Flyselskaberne er ikke de eneste, der kræver kompensation fra Boeing efter de to ulykker med MAX-flyene. Boeing kan også forvente erstatningskrav fra nogle af de efterladte til de 346 mennesker, som mistede livet i MAX-ulykkerne.

Den franske enke efter en svensk-kenyansk mand, der mistede livet ved Ethiopian Airlines-styrtet i marts, har netop meddelt, at hun sagsøger Boeing for 276 millioner dollar – svarende til 1,85 milliarder kroner.

Familiens advokat siger, at den sum, som enken Nadege Dubois-Seex kræver i kompensation, svarer til én dags overskud for Boeing i 2018. Den franske enkes krav blev fremlagt ved retten i Chicago, skriver CNN.

Svensk-kenyanske Jonathan Seex døde i flyulykken, som i alt kostede 157 mennesker livet. Udover sin franske kone efterlader han tre børn i alderen syv til ti år.

”Min mands liv blev taget meget bevidst. Boeing har handlet kynisk. Min mand var en kalkuleret risiko i et system, i en forretningsstrategi,” sagde Nadege Dubois-Seex, da hun fremlagde sit krav over for Boeing.

Bird strike i søgelyset ved Ethiopian-styrt
Sideløbende med erstatningskravene fortsætter efterforskningen af, hvad der præcist forårsagede de to styrt med MAX-fly.

Tirsdag skrev amerikanske Wall Street Journal, at efterforskere fra USA nu undersøger, om en såkaldt bird strike (et fly, der rammer en flok fugle, red.), kan have spillet en rolle ved flystyrtet i Etiopien.

Det sker ud fra en tese om, at en bird strike kan have været årsagen til, at de såkaldte AOA-sensorer tilsyneladende sendte forkerte målinger af flyets vinkel til MCAS-systemet, som automatisk kan tvinge flyets næse nedad, hvis der er fare for, at flyet staller.

 

Relaterede artikler:

Boeing klar med opdateret 737 MAX-software

Boeing afviste pilotbekymringer efter MAX-ulykke

To ud af tre rejsende tøver med at flyve MAX igen