Nye og eksisterende direkte ruter fra udlandet til Nord-Norge pr. januar 2024. (Grafik: Great Circle Mapper - Check-in.dk)

Flyruter til Nord-Norge fra centrale europæiske markeder

Stigende efterspørgsel fra udenlandske passagerer førte til, at der sidste år blev etableret en del nye ruter til tre lufthavne i Nord-Norge. Flere er på vej i år, og en fjerde lufthavn får Frankfurt-rute.

Forleden fortalte Finnair, at det finske flyselskab oplevede en stigende interesse blandt passagererne for flyvninger til Skandinavien og Norden. Nu peger Avinor, der driver 43 lufthavne i Norge, på samme tendens.

Lufthavnsoperatøren fortæller, at man registrerer en stor interesse for Nord-Norge blandt rejsende fra udlandet men også fra flyselskaber, der ønsker at beflyve henholdsvis Bodø Lufthavn, Tromsø Lufthavn og Harstad-Narvik Lufthavn, Evenes.

At landsdelens popularitet blandt udenrigspassagerer er steget i løbet af de senere år, kan eksempelvis ses i Tromsø Lufthavn, hvor antallet af passagerer fra udlandet i november og december sidste år var henholdsvis 74 procent og 82 procent højere end i de samme måneder i 2019.

I en opgørelse fra Avinor fremgår det, at der i øjeblikket i alt er 25 eksisterende eller planlagte udenrigsruter til de tre nordnorske lufthavne.

Rute ventes at blive gamechanger
En del flyselskaber åbner ruter til Nord-Norge i løbet af i år. Det drejer sig om Air France, der etablerer en rute mellem Paris-Charles de Gaulle og Evenes til juni, mens Discover Airlines måneden før påbegynder beflyvningen af lufthavnen fra Frankfurt.

Mellem midten af juni og starten af august vil Finnair desuden have fem ugentlige flyvninger fra Helsinki til Bodø.

I maj vil Norwegian flyve mellem Palma de Mallorca og Evenes, ligesom selskabet i løbet af januar åbner for flyvninger fra både Berlin og Milano-Bergamo til Tromsø. I årets første måned etablerer det norske flyselskab også en rute fra Charles de Gaulle-lufthavnen til Tromsø.

Til december i år vil Lufthansa-datterselskabet Discover Airlines sætte gang i flyvningerne på en ny rute mellem lufthavnene i Frankfurt og den norske by Alta. Det ventes at blive en milepæl for området. Det fortæller Katja Pettersen, der er turistchef hos Visit Alta.

”Netop tilgængelighed har altid været både en stor udfordring og hindring for udviklingen i vores branche, men denne nye rute bliver en ’gamechanger’. Med den bringer Discover Airlines Europa tættere på Alta og Alta tættere på resten af verden.”

Attraktivt for rejsende fra udlandet
Udover de kommende ruter beflyves Nord-Norge allerede blandt andet af Transavia fra Amsterdam, SAS fra København og Stockholm, Lufthansa fra lufthavnene i Frankfurt og München, Norwegian fra London-Gatwick, Eurowings fra Hamborg og Düsseldorf samt fra Zürich med Edelweiss Air.

En del af de omtalte udenrigsruter er åbnet i løbet af sidste år, og ifølge koncernchef Abraham Foss fra Avinor er det en målrettet indsats, der ligger til grund for udviklingen.

”Den formidable vækst i international trafik til Nord-Norge er resultatet af et tæt samarbejde mellem Avinor, lokale turismeaktører samt flyselskaberne. Den skyldes ikke mindst, at turisterhvervet har formået at skabe tilbud og services, der gør området attraktivt for udenlandske turister.”

”Vi er stolte af at have bidraget til at promovere Nord-Norge som en attraktiv destination for internationale rejsende. Denne udvikling har åbnet fantastiske muligheder for regionen, og vi ser frem til fortsat at styrke såvel tilgængeligheden som turisterhvervet i landsdelen.”


Relaterede artikler:

Nye Finnair-ruter: Frisk luft og lyse nætter

37 af 44 Avinor-lufthavne havde driftstab i 2022

Fortsat modvind i norske lufthavne