Personale fra American Airlines. Foto: American

Flyselskaber tager hul på masseafskedigelser

American Airlines og United Airlines går i gang med at hjemsende over 32.000 medarbejdere, mens regeringen og Kongressen i USA strides om ny økonomisk hjælpepakke.

Flyselskaberne American Airlines og United Airlines gik torsdag i gang med at afskedige flere end 32.000 ansatte uden løn, efter at det ikke er lykkedes de amerikanske politikere at blive enige om en ny hjælpepakke til luftfarten i USA.

Begge flyselskaber siger imidlertid, at de er klar til at omgøre beslutningen, hvis der opnås enighed om en ny hjælpepakke. Det skriver erhvervsmediet CNBC.

Staten kom i foråret de amerikanske flyselskaber til undsætning med den såkaldte Cares Act-hjælpepakke, hvor luftfarten blev lovet 25 milliarder dollar (159 milliarder kroner) i direkte tilskud samt 25 milliarder dollar i lån og lånegarantier.

Hjælpen blev givet under forudsætning af, at flyselskaberne ikke afskedigede eller hjemsendte medarbejdere uden løn inden udgangen af september, hvor hjælpepakken udløb.

Pres for ny hjælpepakke
Flyselskaberne har gennem adskillige måneder presset på for at få de amerikanske politikere til at bevilge yderligere mindst 25 milliarder dollar i støtte til flyselskaberne, som dermed ville kunne bevare titusinder af arbejdspladser i de kommende måneder.

I alt står omkring 100.000 medarbejdere i amerikansk luftfart ifølge flyselskaberne til at miste jobbet i de kommende uger, hvis selskaberne ikke på ny får en økonomisk hjælpepakke fra staten.

Der er opbakning til en ny luftfartspakke fra både Demokraterne og Republikanerne i Kongressen, men støtten til flyselskaberne indgår i en større hjælpepakke til det amerikanske erhvervsliv, og forhandlingerne om denne pakke er løbet ind i vanskeligheder.

Demokraterne ønsker en samlet hjælpepakke på 2,2 billioner dollar (14 billioner kroner), mens regeringen mener, at hjælpepakken skal være mindre.

Nyt forslag for regeringen
Regeringen er senest kommet med et forslag om en pakke, som angiveligt har en samlet værdi af mere end 1,5 billioner dollar (9,5 billioner kroner), og som inkluderer 20 milliarder dollar (127 milliarder kroner) i hjælp til den amerikanske luftfart. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Formanden for Repræsentanternes Hus i Kongressen, demokraten Nancy Pelosi, og den amerikanske finansminister Steven Mnuchin forhandlede onsdag om hjælpepakken, men nåede ikke til enighed. Forhandlingerne forventes imidlertid at fortsætte.

American Airlines’ koncernchef Doug Parker har meddelt selskabets medarbejdere, at man nu vil begynde processen med at hjemsende 19.000 medarbejdere, mens United Airlines siger, at selskabet vil nedlægge mindst 13.000 job.

46 millioner job i fare på verdensplan
Mens politikerne i USA forhandler om en ny hjælpepakke til luftfarten, viser en ny rapport fra Air Transport Action Group (ATAG), at den globale krise for luftfarten kan koste 46 millioner arbejdspladser på verdensplan. Det skriver CNN Business.

ATAG er en koalition af store virksomheder og organisationer inden for luftfart, heriblandt ACI, IATA, Airbus, Boeing, Bombardier og Embraer.

De 46 millioner job omfatter 4,8 millioner job direkte i luftfarten samt yderligere 26 millioner job inden for turisme relateret til flyrejser og 15 millioner job hos leverandører til luftfarten. ATAG-rapporten er baseret på en analyse fra Oxford Economics.

 

Relaterede artikler:

Kongressen kan redde tusindvis af luftfartsjob i USA

Krisen får amerikanske flyselskaber til at opgive

Amerikanske flyselskaber hylder Trump-beslutning