Afgangstavler i Paris Orly Airport. (Foto: Tupungato)

Flyvelederstrejke medfører hundredvis af aflysninger

De franske flyveledere strejker den 1. maj, hvilket får store konsekvenser for flytrafikken. Ryanair har aflyst 220 flyvninger, og til og fra København aflyses udvalgte flyvninger med SAS, Norwegian, Air France og EasyJet.

Mandag den 1. maj er arbejdernes internationale kampdag, og den har de franske flyveledere valgt til at gennemføre endnu en strejke, der vil betyde utallige forsinkelser og aflysninger.

Strejken finder sted i protest mod den pensionsreform, som præsident  Emmanuel Macron agter at gennemføre, og som har ført til en lang række arbejdsnedlæggelser siden årsskiftet.

Strejken tager sin begyndelse sent søndag aften og varer frem til tirsdag morgen kl. 06.00, og vanen tro har de fransk luftfartsmyndigheder pålagt flyselskaberne at reducere antallet af operationer.

Således er Paris-Orly blevet pålagt at reducere med 33 procent, mens Charles de Gaulle samt Beauvais-lufthavnen mandag skal skære 25 procent af den planlagte kapacitet væk. I lufthavnene i Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes og Toulouse skal der også reduceres med 25 procent, mens Nice får reduceret med 33 procent.

Det betyder, at SAS mandag aflyser en rundtur til Paris-CDG, og det er også tilfældet for Air France og EasyJet. Herudover må Norwegian aflyse en rundtur til Nice fra København kl. 10.30.

Ryanair atter ramt på overflyvninger
Det er ikke alene de 3.300 flyvninger, der ifølge euronews.com, dagligt opereres til og fra de franske lufthavne, der berøres af strejken. Det er også en del af de 3.700 flyvninger, der hver dag passerer gennem fransk luftrum, der vil blive ramt af den nye franske flyvelederstrejke.

“Vi er blevet underrettet af de franske luftfartsmyndigheder om den 51. strejkedag, mandag den 1. maj, og at vi skal aflyse yderligere 220 flyvninger, hvilket påvirker 40.000 passagerer..dette er uacceptabelt,” skriver Ryanairs koncernchef Michael O’Leary i et opslag på Twitter.

I de første fire måneder af 2023 har de franske flyveleder haft 50 strejkedage, hvilket har påført Ryanair 3.700 aflysninger, der samlet har påvirket 660.000 passagerer.

Har indsamlet 600.000 underskrifter
De franske flyveledere er årsag til hver tredje flyforsinkelse i Europa, og Ryanair besluttede i midten af marts at igangsætte en underskriftsindsamling med henblik på at opfordre EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen til at gribe ind og sikre overflyvningerne af fransk luftrum.

Samlet har Ryanair indtil videre indsamlet underskrifter fra over 600.000 passagerer. Selskabet oplyser i en pressemeddelelse, at når man rammer en million underskrifter, vil man videresende dem til Ursula von der Leyen.

“Franske ATC-strejker er den største risiko for EU-borgeres rejseplaner denne sommer, og passagerer er virkelig begyndt at forstå, at EU-Kommissionen ikke gør noget for at mindske denne risiko og beskytte deres bevægelsesfrihed. EU-borgere deltager nu i vores underskriftsindsamling for at kræve handling fra EU-Kommissionen for at beskytte dem og deres families rejseplaner til sommer,” lyder det fra en talsperson hos Ryanair.

 

Relaterede artikler:

Ryanair starter underskriftsindsamling

Franske flyveledere bag hver tredje flyforsinkelse

Air France aflyser over halvdelen af flyvningerne