Air France-fly i Paris-Charles de Gaulle Airport. (Foto: hanohiki | Shutterstock)

Air France aflyser over halvdelen af flyvningerne

Fredag strejker flyvelederne i Frankrig, da de ønsker bedre arbejdsvilkår. Det fører til mange aflyste flyvninger, og konflikten vil også få betydning for trafikken til og fra Billund og København.

I løbet af både høj- og sensommeren er flere flyselskaber blevet ramt af strejker. Herhjemme havde vi SAS-pilotstrejken, og i Tyskland har piloterne hos Lufthansa og Lufthansa Cargo for nylig nedlagt arbejdet i et døgn.

I denne uge er det blandt andet Air France, der må tilrette trafikprogrammet som følge af en konflikt om vilkårene. Denne gang er det flyvelederne i Frankrig, der har besluttet, at de nedlægger arbejdet.

Strejken finder sted fra fredag til lørdag morgen, og i den forbindelse har DGAC, som er de civile lufthavnsmyndigheder i Frankrig, bedt flyselskaberne om at reducere antallet af flyvninger, der foretages fra alle franske lufthavne, med 50 procent.

Skærer i fredagsprogrammet
Det er medlemmer af fagforeningen Syndicat National des Contrôleurs du Trafic Aérien (SNCTA), der strejker. Omdrejningspunktet er et ønske om lønforhøjelse som følge af den stigende inflation samt at der skal rekrutteres nye flyveledere til at fylde hullerne i vagtplanen, når ældre kolleger går på pension.

Air France oplyser på den baggrund, at flyselskabet har valgt at aflyse 10 procent af langdistanceflyvningerne samt 55 procent af de mellemlange- og korte flyvninger, der skulle have fundet sted i løbet af fredagen.

Ifølge flyselskabet kan det ikke afvises, at det vil være nødvendigt at foretage yderligere aflysninger, ligesom strejken også kan betyde, at der vil være forsinkelser i afviklingen af de flyvninger, der fortsat gennemføres fredag.

Ryanair er også et af de selskaber, der fredag vil blive hårdt ramt af den franske flyvelederstrejke. Det irske lavprisflyselskab har aflyst 420 flyvninger, hvilket rammer omkring 80.000 passagerer. Det er primært afgange, der overflyver Frankrig, der er ramt af aflysningerne.

Aflyser flere flyvninger til Danmark
Strejken får også betydning for flytrafikken til og fra flere danske lufthavne. Fredag klokken 14.40 skulle et Air France-fly fra Charles de Gaulle-lufthavnen være landet i Billund Lufthavn, men det er blevet aflyst.

Det samme gælder for en flyvning mellem hovedstadslufthavnen i Frankrig og Københavns Lufthavn, der skulle være ankommet klokken 14.25, men ligeledes er blevet aflyst. Derudover har EasyJet også aflyst en flyvning fra Charles de Gaulle, der skulle være ankommet i CPH klokken 08.55 fredag.

Der er ligeledes blevet aflyst tre danske flyvninger til Paris. Det drejer sig om Air Frances afgang klokken 15.20 fra Billund til Charles de Gaulle samt en flyvning med samme selskab fra København, der skulle være afgået klokken 15.10. Derudover flyver SAS heller ikke til den franske storlufthavn klokken 17.05, som det ellers var planlagt.

Fagforeningen har desuden varslet endnu en strejke, der potentielt kan finde sted fra onsdag den 28. september til fredag den 30. september, fortæller Syndicat National des Contrôleurs du Trafic Aérien.


Relaterede artikler:

Air France-KLM favorit til aktiepost i ITA Airways

Air France-KLM vil rejse 16,8 milliarder kroner

Pilen peger på Air France-piloter