Fra venstre: Kommunikationschef Jade Kirwan, driftsdirektør Neal McMahon, administrerende direktør Eddie Wilson samt Giovanni Zucchetta, der er direktør for public affairs, foran EU-Kommissionens bygning. Alle fire er fra Ryanair. (Foto: Ryanair | PR)

Ryanair starter underskriftsindsamling

Ifølge Ryanair er strejker blandt luftfartsansatte i et europæisk land så stor en udfordring, at selskabet har lanceret en underskriftindsamling, der skal få EU-Kommissionen til at tage affære.

Den seneste tid har strejker ramt flere steder i den europæiske luftfartsbranche, da blandt andet sikkerhedspersonalet Tyskland samt flyvelederne i Grækenland og Frankrig i perioder har nedlagt arbejdet med henblik på at sikre sig bedre arbejdsvilkår eller højere lønninger.

Selvom det ikke er et nyt fænomen, at den slags konflikter udspiller sig på arbejdsmarkedet, har strejken blandt de franske flyveledere fået Ryanair til at reagere, da det langt fra er første gang, at disse ansatte nedlægger arbejdet.

Flyvelederens strejker resulterer nemlig både i forstyrrelser og flyaflysninger, der ikke alene rammer indenrigspassagerer i Frankrig, men også en del af dem, som skal passere landets luftrum i forbindelse med flyvninger fra eksempelvis Storbritannien til Spanien, Italien eller Grækenland.

Ønsker tre nye tiltag
Ifølge lavprisselskabet er det i løbet af i år allerede gået ud over en million flypassagerer, og derfor har Ryanair startet en underskriftindsamling, som skal overdrages til Ursula von der Leyen, der er formand for EU-Kommissionen, hvis den når en million støtter. I skrivende stund har 43.400 skrevet under.

Da Frankrigs lovgivning yder en vis beskyttelse af indenrigsflyvninger i tilfælde af strejke, er der større risiko for, at flyvninger med selskaber fra andre lande bliver aflyst, og det mener det irske flyselskab er unfair. Derfor vil man bede EU-Kommissionen om at indføre tre tiltag.

De er, at EU bør beskytte overflyvninger af Frankrig, der skal foretages under en strejke, på samme vis, som det er tilfældet i Grækenland, Italien og Spanien. Derudover opfordrer Ryanair til, at EU skal gøre det muligt, at flyveledere fra andre lande kan varetage trafikafviklingen i det franske luftrum i de perioder, hvor landets egne flyveledere har nedlagt arbejdet.

Slutteligt mener flyselskabet, at der fra EU-Kommissionens side bør stilles krav om, at de fagforeninger, der organiserer de franske flyveledere, i fremtiden skal gennemgå en mæglingsproces, inden man iværksætter en strejke.

14 strejker i år
Eddie Wilson, der er Ryanairs administrerende direktør, kritiserer de europæiske politikere, da han ikke mener, at de har gjort tilstrækkeligt for at afhjælpe udfordringen.

”Selvom vi respekterer strejkeretten, er det aldeles uacceptabelt, at europæiske passagerflyvninger, der flyver over Frankrig, gentagende gange bliver forsinkede eller aflyst på grund af de franske flyvelederes strejker. Bare i år har det ramt en million EU-passagerer i forbindelse med 14 forskellige strejker uden, at Ursula von der Leyens kommission har rørt en finger for at beskytte dem.”

Wilson forklarer yderligere, at Ryanair flere gange har henvendt sig til EU-Kommissionen vedrørende emnet, men det har tilsyneladende ikke båret frugt. Derfor har man valgt at starte underskriftindsamlingen.

”Hvis EU ikke vil lytte til flyselskaberne, kan det være, at man vil lytte til millioner af europæiske flypassagerer i stedet for.”


Relaterede artikler:

Ny lufthavnsstrejke i Tyskland

Franske flyveledere bag hver tredje flyforsinkelse

Air France aflyser over halvdelen af flyvningerne