Foto: D. Denson / Airwind

Første amerikanske Airbus-fly på vingerne

Airbus har gennemført en testflyvning, for det første passagerfly, der er blevet bygget på selskabets nye fabrik i Alabama i USA. A321-flyet skal leveres til Jet Blue Airways i løbet af foråret.

Det er ikke kun i Toulouse, at den europæiske flyproducent Airbus samler og leverer fly i A320-serien, I dag foregår det således også i Hamborg i Tyskland og i Tianjin i Kina.

Nu er Airbus rykket over på den anden side af Atlanterhavet for at være tættere på de nordamerikanske kunder. Fra en nyopført fabrik i Mobile, Alabama skal Airbus fremover producere de populære mellemdistancefly fra A320-serien.

Airbus har investeret 600 mio. dollars, eller i underkanten af fire mia. kroner, for de nye produktionsfaciliteter der dækker et areal på 215.000 kvadratmeter.

I mandags blev det første fly sendt på vingerne til en prøveflyvning. Det var er A321-200, der skal leveres til Jet Blue Airways i løbet af foråret.

Nyt center for flyproduktion i USA
Testflyvningen, der varede tre og en halv time, blev fulgt med stor opmærksomhed af de foreløbigt 300 ansatte ved samlefaciliteterne i Mobile.

“Mobile-teamet har arbejdet hårdt, og jeg er stolt over, at der evner og talent har bragt os frem til dette øjeblik. Sammen opfylder vi det løfte, som vi har givet byen Mobile, staten Alabama og hele regionen ved Golf-kysten – vi skaber et nyt center for kommerciel flyproduktion i USA. Dette er blot det første af mange fly, der vil rulle ud herfra,” sagde Daryl Taylor, der vicekoncernchef hos Airbus og direktør for produktionsenheden i USA.

Airbus har gennem tiden solgt 1.468 fly i A320-serien til nordamerikanske flyselskaber, hvoraf 960 i dag er leveret. De største kunder på fremtidige leveringer vil således være Amerian Airlines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, Jet Blue Airways, Spirit Airlines samt Virgin America.

Mens Airbus har etableret sig i Kina og USA, har Boeing været mere forsigtige. Sidste efterår annoncerede den amerikanske flyproducent, at man vil etablere produktionsfaciliteter i Kina. Der tales i første omgang om byen Zhoushan i Zhejiang-provinsen.

Læs også:

Fik leveret fly for 10 mia. kroner på samme dag

Bombardier vil udfordre Boeing og Airbus

Airbus vandt ordre-kapløb

Airbus haler ind på Boeing

​Boeing: Bedste måned nogensinde

Tre på stribe for Airbus