En Boeing 747-400 fra det australske flyselskab Qantas. Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo

Første ”farvelflyvning” med Qantas Boeing 747

Australske Qantas har foretaget den første af tre historiske ”farvelflyvninger” med den ikoniske Boeing 747, der flyver sin absolut sidste passagerflyvning 22. juli.

Boeing 747 har en lang og mindeværdig historie hos Qantas. Men snart er det slut med jumbojetten hos det australske flyselskab.

Mandag gennemførte en Boeing 747-400 den første af tre afskedsflyvninger, der har fået navnet ”Jumbo Joy Flights”. Flyet lettede klokken 10.36 lokal tid fra Sydney Kingsford Smith International Airport, og passagererne fik en times rundtur over Gosford, Central Coast og tilbage ned mod Royal National Park.

Turen havde naturligvis flynummer QF747 og blev gennemført med en 17 år gammel Boeing 747 med registreringen VH-OEJ. Passagererne havde købt billet til enten Business Class eller Economy Class. Billetterne var sat til salg 8. juli, og de blev solgt til henholdsvis 747 australske dollar (3.422 kroner, red.) og 400 australske dollar (1.832 kroner, red.) stykket.

”Farvelflyvningerne” er en måde, hvor Qantas giver australierne mulighed for at tage afsked med flytypen, inden den sendes på pension senere på måneden.

Stor mængde nostalgi og kærlighed
Owen Weaver er flådekaptajn for Boeing 747 hos Qantas, og han er glad for, at beboerne i de australske byer kan kigge op og sige farvel til den ikoniske ”Queen of the Skies”.

”Der er en enorm mængde nostalgi og kærlighed forbundet med vores 747. For de, der ikke får et sæde på flyvningerne, vil de i det mindste kunne få et glimt af flyet, når det flyver op på den australske himmel for sidste gang,” siger han i en pressemeddelelse.

Den næstsidste afskedsflyvning med Boeing 747-flyet foretages 15. juli omkring Brisbane, og den sidste finder sted over Canberra 17. juli.

Pengene fra billetsalget til de tre flyvninger vil blive doneret til HARS Aviation Museum i Albion Park i Wollongong og Qantas Founders Museum i Longreach. Begge museer har en Boeing 747 udstillet til evigt minde.

Sidste passagerflyvning er til USA
Når den sidste ”farvelflyvning” er foretaget, vil VH-OEJ tage ud på sin sidste rejse med passagerer. Turen går til Los Angeles i USA, og inden afgang vil der være en afskedsbegivenhed i en hangar. Den historiske flyvning med flynummer QF7474 finder sted 22. juli klokken 14 , og efter ankomst til Los Angeles vil Boeing 747-flyet fortsætte til Mojave-ørkenen i Californien.

Her tilslutter flyet sig de øvrige pensionerede 747’ere fra Qantas, ligesom flyselskabet i øjeblikket har 12 Airbus A380 opmagasineret på dette sted som følge af coronapandemien. VH-OEJ vil sandsynligvis blive skilt ad og dermed endegyldigt have været i luften for sidste gang.

Qantas tog imod sin første Boeing 747 i 1971, og selskabet har i alt opereret 65 af slagsen.

“747 har været et storslået fly, og det er passende, at vi fejrer afslutningen på fem årtier med historieskabende øjeblikke for det nationale flyselskab og luftfart i Australien,” siger Boeing 747-kaptajn Owen Weaver.

Boeing 747-400 hos Qantas skulle først være pensioneret i slutningen af 2020, men coronapandemien har fremskyndet tingene. Det første eksemplar af de tilbageværende 747’ere blev sendt på pension allerede i februar i år. Og nu er en æra snart endegyldigt slut hos Qantas.

 

Relaterede artikler:

Boeing 747-æra slutter om to år

Første Boeing 747-400 på museum

19 timer og 15 minutter i luften