Icelandair Boeing 757-300 TF-ISX (Foto: Mark | sparkie001uk)

Første kvartalsoverskud i Icelandair i to år

Icelandair landede i tredje kvartal et resultat på 125 millioner kroner godt hjulpet af opskrivning af værdier i kombination med indtægter fra salg af aktiver. Det er første kvartalsoverskud i to år.

Selvom Icelandair har kurs mod et underskud for hele 2021, så er det alligevel lykkedes for det islandske flyselskab at skabe et positivt resultat for årets tredje kvartal.

Her kunne Icelandair registrere en omsætning på 257,5 millioner dollars, hvilket svarer til 1,64 millarder danske kroner. Driftsresultatet viste et overskud på 8,18 millioner dollars (52,2 millioner kroner), men efter værdiopskrivninger og bogføring af indtægter fra salg af aktiver landede resultatet på 19,6 millioner dollars (125 millioner kroner).

Selskabet skriver samtidig i kvartalsmeddelelsen, at likviditeten er blevet styrket som følge af et positivt cashflow fra aktiviteterne i tredje kvartal. Ved udgangen af kvartalet den 30. september 2021 havde selskabet adgang til en pengekasse på 454,4 millioner dollars, eller 2,9 milliarder kroner.

Øger fra 50 til 65 procent af 2019-niveau
I tredje kvartal fløj lige i underkanten af 700.000 passagerer med Icelandair fordelt på 34 internationale ruter, hvoraf 11 var i Nordamerika og 23 i Europa. Lidt mere end halvdelen af passagererne var turister til Island, mens den andel halvdel primært var transferpassagerer samt omkring 67.000 indenrigspassagerer.

Icelandair oplevede i lighed med de amerikanske flyselskaber et dyk i bookingerne i august og september på grund af stigning i smittetilfælde med COVID-19-deltavarianten. Men gennem de senere uger er udviklingen blevet bedret, hvilket også er affødt af, at USA har meddelt at grænserne atter vil blive åbnet for fuldt vaccinerede europæere fra den 8. november.

Derfor forventer Icelandair at øge kapaciteten fra 50 procent af 2019-kapaciteten i tredje kvartal til 65 procent i årets sidste kvartal. Der vil stadig blive fløjet til 11 destinationer i Nordamerika, mens antallet af europæiske destinationer i fjerde kvartal reduceres fra 23 til 15.

Selvom den udbudte kapacitet er stigende, så forventer Icelandair, at de høje priser på flybrændstof vil have en negativ indvirkning på resultatet i fjerde kvartal.

Første kvartalsoverskud i to år
Hos Icelandair er der glæde over, at det for første gang i to år er lykkedes at skabe et positivt driftsresultat i et helt kvartal.

“Vi er glade for at have skabt et overskud fra den primære drift i kvartalet for første gang i to år, drevet af vores succesrige genopretning i løbet af de seneste måneder. Vores kapacitet i det internationale rutenetværk blev seksdoblet i forhold til sidste år og nåede 50 procent af vores 2019-niveau, hvilket er et godt resultat i betragtning af de udfordrende omstændigheder,” siger Icelandairs koncernchef Bogi Nils Bogason.

Koncernchefen fremhæver også præstationerne i selskabet cargo-afdeling, hvor aktiviteterne har været tilbage på samme niveau som før coronapandemien. Her er der især fokus på transport af produkter for de islandske fiskeproducenter, hvilket er med til at skabe valutaindtægter til det islandske samfund.

 

Relaterede artikler:

Icelandair reducerer vintertrafikprogrammet

Icelandair-underskud på 2,3 milliarder kroner

Endnu et år med trecifret millionunderskud i Icelandair