Pilot fra SWISS. (Foto: SWISS | PR)

Foreslår mediation for at undgå pilotstrejke

Piloterne hos SWISS kan potentielt nedlægge arbejdet i oktober, da der ikke er blevet indgået en overenskomst, og derfor har flyselskabet nu foreslået fagforeningen en ny løsning.

Året har været præget af strejker flere steder i luftfartsbranchen, da arbejdsgivere har haft svært ved at nå til enighed med de ansattes repræsentanter om nye overenskomstaftaler. Herhjemme har vi set det med strejken blandt SAS-piloterne i juli.

I starten af september nedlagde piloterne hos Lufthansa og Lufthansa Cargo så arbejdet i en enkelt dag, hvorefter der blev indgået en ny aftale mellem parterne i konflikten. Nu er det dog et andet selskab i den tyske luftfartskoncern, der står over for en mulig strejke.

I løbet af de seneste to år har SWISS forsøgt at forhandle en overenskomst for selskabets piloter på plads med fagforeningen Aeropers. I løbet af sommeren nåede man frem til et forslag, men det blev forkastet af fagforeningens medlemmer.

Foreslår at hente hjælp udefra
SWISS oplyser, at flyselskabet fortsat er overbevist om, at parterne kan få forhandlet sig frem til en overenskomstaftale, som både ledelsen og de ansatte kan være tilfredse med. Begge sider af konflikten har da også erklæret, at de er villige til at fortsætte drøftelserne.

I erkendelse af at parterne dog har haft svært ved at nå frem til en løsning, foreslår SWISS derfor nu, at man indgår i såkaldt udenretlig mediation. Det betyder, at de to sider i en given konflikt mødes med en tredjepart, der ikke har en andel i forhandlingerne og ikke er en domstol. Denne tredjepart skal dernæst hjælpe dem med at nå frem til en fælles aftale.

Ifølge SWISS har man foreslået denne tilgang til Aeropers. Det vides dog endnu ikke, hvordan fagforeningen har reageret på forslaget. Håbet fra selskabets ledelse er dog, at det vil kunne resultere i en aftale inden for relativt kort tid.

”Denne fremgangsmåde ville sigte efter, at vi i løbet af de næste par uger kunne få udfærdiget et uforpligtende udkast, der tager hensyn til begge parters interesse,” lyder det fra flyselskabet.

Medlemmer skal stemme for eller imod
Hvis parterne ikke når frem til en fælles aftale, kan det betyde, at SWISS-piloterne nedlægger arbejdet den 17. oktober. Det afhænger dog af, om medlemmerne i fagforeningen stemmer for en strejke.

I et interview med det schweiziske erhvervsmedie Handelszeitung fortæller talsperson Thomas Steffen fra Aeropers, at fagforeningen fortsat ønsker at indgå en aftale.

”Vi truer ikke med en strejke. Vi er stadigvæk åbne for at finde en løsning ved forhandlingsbordet, men vi har adspugt vores medlemmer om, hvorvidt de ønsker at gennemføre en arbejdsnedlæggelse. Når vi ved, hvad deres holdning er, så træffer vi afgørelse om, hvad der skal ske.”

Det er dog værd at bemærke, at interviewet er lavet før, at SWISS offentliggjorde tilbuddet om at indgå i mediation med fagforeningen.


Relaterede artikler:

Lufthansa hæver piloters månedsløn

Forventer lønstigninger til kabineansatte

Piloter forkaster ny overenskomst