Passager i fly med mundbind. (Foto: Evrim Ertik - iStock-1211188063)

Undersøgelse: Helt i orden med mundbind

Et mindretal af passagererne stritter imod mundbind ombord på fly. Ni ud af 10 passagerer mener, at flypersonalet har gjort et godt stykke arbejde med at håndhæve reglerne, viser undersøgelse fra IATA.

Langt de fleste passagerer støtter kravet om mundbind ombord på fly. Det viser en passagerundersøgelse, IATA (International Air Transport Association) står bag.

IATA repræsenterer omkring 290 flyselskaber og i omegnen af 82 procent af den samlede flytrafik i verden.

83 procent af deltagerne i undersøgelsen er enige i, at der skal bæres mundbind ombord på fly, og 86 procent støtter, at det bliver håndhævet strengt, at passagerer bruger mundbind under flyvningerne.

Men samtidig mener et flertal, at kravet om mundbind skal ophøre så hurtigt som muligt.

Vi må alle respektere reglerne
”Flyrejsende anerkender og værdsætter de sikkerhedsforanstaltninger, der er truffet for at minimere risikoen for COVID-19-smitte under flyrejser. Og de støtter en fortsættelse af ​​disse foranstaltninger, så længe det er nødvendigt. Men de vil heller ikke have, at foranstaltningerne bliver permanente,” siger Willie Walsh, IATAs generaldirektør.

”I mellemtiden er vi alle nødt til at respektere reglerne. Det er uacceptabelt, at antallet af hændelser med urolige passagerer er fordoblet i forhold til 2019,” siger han.

Deltagerne i undersøgelsen fortæller, at de har problemer med de regler og krav, der er fulgt med COVID-19, og at det påvirker deres lyst til at rejse.

Et wake-up call til regeringerne
70 procent mener, at det er en udfordring at forstå reglerne og lave det papirarbejde, der er kommet til. 67 procent mener, at det er besværligt at arrangere en testning, mens 89 procent mener, at regeringer i de forskellige lande skal standardisere certificeringerne for vaccinationer og test.

”Svarene er et wake-up call til regeringerne om, at de skal gøre det bedre, når de forbereder genstarten efter pandemien,” mener Willie Walsh.

Næsten to tredjedele af deltagerne i undersøgelsen planlægger at genoptage rejseaktiviteten inden for få måneder. Og om et halvt år forventer næsten 85 procent at være tilbage i flyene.

”For at undgå overvældende kontrolkøer i lufthavne og ved grænserne er regeringerne nødt til at blive enige om at erstatte papir med digitale løsninger,” siger Willie Walsh.

Næsten ni ud af 10 deltagere i undersøgelsen kan godt lide tanken om at bruge deres mobil til at gemme oplysninger på, og 87 procent støtter et sikkert digitalt system. 75 procent siger dog, at de kun vil bruge en app på telefonen, hvis de har fuld kontrol over deres egne data.

Ros til de ansatte
Undersøgelsen viser også, at 85 procent mener, at flyene er grundigt rengjort og desinficeret, og at 65 procent er enige i, at luften på et fly er lige så ren som i en operationsstue.

Blandt dem, der har rejst siden juni 2020, føler 86 procent sig sikre ombord på grund af COVID-19-foranstaltningerne.

89 procent mener, at beskyttelsesforanstaltninger er gennemført godt, og 90 procent mener, at personalet ombord gør et godt stykke arbejde med at håndhæve foranstaltningerne.

Passagerundersøgelsen blev gennemført i maj. 4.700 rejsende deltog i undersøgelsen.

 

Relaterede artikler:

Danske flyselskaber dropper mundbind

CPH-passagerchef: Mød velforberedt op i lufthavnen

Kabineansat mistede to tænder ved infight med passager