Airbus A350-900 fra Qatar Airways. (Foto: JB Accariez | master films)

Fortsat A350-strid mellem Qatar Airways og Airbus

Det vil få konsekvenser for et køb af yderligere A350-fly, hvis det ikke findes en acceptabel løsning på problemet med tæring af flyene. Airbus mener ikke, der er et problem.

Hvor galt står det til med de indtil videre 16 Airbus A350’ere, som Qatar Airways har valgt at sætte på jorden på grund af tæring af skroget under malingen? Det kan de to parter, flyselskabet og flyproducenten, ifølge Bloomberg ikke blive enige om.

Det var luftfartsmyndighederne i Qatar, der krævede, at flyene blev taget ud af drift, indtil det er fastslået, hvad der er årsagen til tæringen, og hvordan problemet kan løses. I alt har Qatar Airways 53 A350XWB i sin flyflåde.

Ifølge Qatar Airways har tæringen betydet, at der er revner i kompositten, der omslutter skroget, og at flyets beskyttelse mod lyn er blevet påvirket. Airbus er helt uenig i beslutningen om at sætte flyene på jorden.

Ingen grund til at de står på jorden
”Der er ingen grund til, at flyene står på jorden, og der er ingen andre A350-operatører, der har rapporteret det samme problem,” siger Airbus’ koncernchef Guilluame Faury.

”Men vi forsøger selvfølgelig at løse tvisten og uenigheden,” fortsætter han.

Airbus har undersøgt malingsproblemerne på flyene, og sendt resultaterne af undersøgelsen videre til EASA (EU’s agentur for luftfartssikkerhed), der i september besøgte luftfartsmyndighederne i Qatar og inspicerede nogle af flyene.

“På trods af malingens forringede tilstand har EASA ikke identificeret problemer med flyets luftdygtighed grund af lakforringelse, herunder heller ikke med hensyn til beskyttelsen mod lyn,” lyder det i en erklæring fra det europæiske agentur, som luftfartsmyndighederne i Qatar endnu ikke har reageret på.

Uheldigt tidspunkt for Airbus
Sagen kommer på et uheldigt tidspunkt for Airbus, der har travlt med at markedsføre en kommende fragtudgave af A350’eren. Og her var Qatar Airways Cargo udset til at blive en af de store kunder. For øjeblikket har Qatar Airways Cargo udelukkende Boeing-fly i sin fragtflyflåde.

Koncernchef i Qatar Airways, Akbar Al Baker, har tidligere sagt at han er interesseret i fragtudgaven af flyet. Det Doha-baserede flyselskab skal snart placere en ordre på 50 fragtfly, men vil ikke købe flere A350’ere, før problemerne med overfladen er løst, siger han til Bloomberg News.

”Enhver løsning fra Airbus skal godkendes af luftfartsmyndighederne i Qatar og af Qatar Airways. Vi har gjort det meget klart, at vi ikke tager imod flere af den slags fly, medmindre der er en løsning på det problem, de har, som er acceptabel for både myndighederne og os,” siger han.

 

Relaterede artikler:

Qatar Airways tvinges til at sætte A350-fly på jorden

Officielt: Airbus vil tilbyde A350 som fragtfly

Star Air: Fornyelse at flåden kan komme på tale