Flyveledere. (Foto: FAA | Facebook.com | PR)

Franske flyveledere indleder strejkesæsonen (opd.)

Torsdag nedlægger franske flyveledere arbejdet, hvilket vil betyde massevis af aflyste afgange fra Paris-lufthavne. Den største fagforening har dog sent onsdag afblæst torsdagens strejke.

11 millioner passagerer fik i 2023 spoleret deres flyrejse som følge af flyvelederstrejker i Frankrig, og nu vil de franske flyveledere strejke for første gang i år.

Således skriver France 24, at de franske flyveledere torsdag 25. april nedlægger arbejdet i én dag. Fagforeninger for flyvelederne varsler strejken efter sammenbrud i forhandlingerne om blandt andet lønstigninger i en planlagt revision af Frankrigs flyvekontrolsystem.

Éndagsstrejken kan betyde, at op mod 70 procent af alle ankomster og afgange torsdag fra Paris-Charles de Gaulle og Paris-Orly vil blive aflyst. Ifølge Flightradar24 har Air France i skrivende stund aflyst en afgang torsdag fra Paris-CDG til Billund Lufthavn og retur. Der er tale om rutenumrene AF1762 og AF1763.

Også Københavns Lufthavn bliver ramt af strejken. Af samme flysporingstjeneste fremgår det, at EasyJet har aflyst afgangen med rutenummer U24651 fra Paris-CDG samt returflyvningen på rutenummer U24652.

Også tre mulige strejkedage i maj
Torsdagens strejke har skabt bekymringer om, at sommerens OL i Paris, der begynder 26. juli, vil blive ramt af strejker blandt de franske flyveledere.

Den største fagforening for flyveledere i Frankrig, SNCTA, har advaret om, at dens medlemmer også vil nedlægge arbejdet i perioden fra 9. til 11. maj, hvis ikke deres krav bliver opfyldt. I dette tilfælde vil det dermed gå ud over nogle traditionelt travle rejsedage.

Ifølge Euronews.com er over 60 procent af de franske flyveledere organiseret under SNCTA, og mange af dem vil strejke torsdag, lyder det fra fagforeningen. ”Folk bør forvente store forstyrrelser og markante forsinkelser,” siger en talsmand for SNCTA til det franske nyhedsbureau AFP.

Reformen af det franske flyvekontrolsystem sigter mod at forbedre produktiviteten, men fagforeningerne mener, at ændringerne bør ledsages af højere lønninger og flere medarbejdere.

Ny lov skal minimere gener ved strejker
Med 67 strejkedage i hele 2023 tegnede de franske flyveledere sig for størstedelen af arbejdsnedlæggelserne i EU, har den europæiske lobbyorganisation Airlines for Europe (A4E) tidligere oplyst.

Ifølge organisationen resulterede de franske flyvelederstrejker i, at over 4.000 flyvninger blev aflyst, mens mere end 24.000 flyvninger blev forsinket. Dette ramte i alt 11 millioner passagerer i løbet af 2023. Og det gjaldt både flyvninger til og fra Frankrig samt overflyvninger.

I slutningen af 2023 indførte den franske regering imidlertid en ny lov, der sidestiller landets flyveledere med andre ansatte i fransk luftfart. Loven betyder, at de enkelte flyveledere fremover skal varsle, at de deltager i en given arbejdsnedlæggelse senest 48 timer før strejkebegyndelse.

Loven skal give de civile franske luftfartsmyndigheder, DGAC, et bedre overblik over, hvad fremtidige strejker vil betyde for flytrafikken. Og på den baggrund håber myndighederne at kunne begrænse konsekvenserne for flypassagererne.

Opdatering 24. april klokken 18.45:
I sidste øjeblik har fagforeningen SNCTA – der altså organiserer franske flyveledere – afblæst torsdagens strejke, men flyselskaber har fortsat ikke klarhed over, hvilke forstyrrelser der vil komme af flytrafikken.

Det forventes, at der fortsat vil være en vis mængde forstyrrelser af trafikken og dermed gener for passagererne.

”Selvom tilbagetrækningen af strejkevarslet kan give en vis lettelse for nogle passagerer, betyder dens sidste øjebliks karakter, at der stadig vil være betydelige forstyrrelser af flyvninger i Frankrig og på tværs af dele af Europa i morgen (torsdag, red.),” siger Ourania Georgoutsakou, administrerende direktør hos A4E.

”Flyselskaber vil arbejde hårdt på at gennemføre så mange flyvninger som muligt i morgen, men strejke-tilbagekaldelsen i sidste øjeblik fra den største involverede fagforening vil sandsynligvis være lidt for sent for mange.”

Der forventes fortsat en vis mængde forstyrrelser torsdag, eftersom den afblæste strejke fra SNCTA altså kommer i sidste øjeblik samt det faktum, at mindre fagforeninger, som også havde indgivet et strejkevarsel, potentielt set vil fastholde deres strejkevarsel. Det skriver det franske medie The Local.

 

Relaterede artikler:

Udsigt til færre gener af flyvelederstrejker i Frankrig

Franske flyveledere: 53. strejkedag i år

Franske flyveledere bag hver tredje flyforsinkelse