Fly i Milano Malpensa Aiport. (Foto: Mike Dotta | Shutterstock)

Fredag nedlægger lufthavnsansatte arbejdet

Som følge af en generalstrejke i Italien vil medlemmer af flere store fagforeninger, der organiserer personalet i landets lufthavne, strejke fredag. SAS aflyser to afgange til Italien, mens Norwegian har en enkelt aflysning.

Det igangværende år har allerede i en vis udstrækning været præget af strejker i lufthavne på tværs af Europa, hvor flere forskellige faggrupper med jævne mellemrum har benyttet arbejdsnedlæggelse som et redskab i kampen om at få medvind i igangværende overenskomstforhandlinger.

Fredag i denne uge er der atter udsigt til strejke. Denne gang vil det potentielt ramme de flyrejsende i Italien, da jordpersonalet i en række lufthavne har varslet, at de vil deltage i den generalstrejke, som rammer det sydeuropæiske land på ugens sidste hverdag.

Strejken går i gang torsdag til midnat og fortsætter indtil fredag den 8. september klokken 23:59, oplyses det.

Det er blandt andet medlemmer af de fire store fagforeninger FLAI, USB, FIT-CISL og CUB, hvor mange lufthavnsansatte er medlemmer, der går på barrikaderne. Det gør de med henblik på at sikre en aftale om bedre jobsikkerhed samt for at få fornyet en landsdækkende overenskomst, der udløb for seks år siden.

Rammer også trafikken torsdag og lørdag
Det er endnu uklart, hvor omfattende strejken kommer til at blive samt hvor store konsekvenser den vil få for fredagens flytrafik. Flere aktører har dog allerede taget deres forholdsregler.

Det gælder blandt andet ITA Airways. Det italienske flyselskab har indtil videre aflyst 35 flyvninger som følge af strejken. Fire af disse skulle desuden have fundet sted torsdag den 7. september og en enkelt var planlagt til lørdag den 9. september.

Eurowings har meldt ud på sociale medier, at passagerer bedes holde et vågent øje med, hvorvidt deres flyvning fredag fortsat er planlagt til at skulle finde sted, eller om det har været nødvendigt at aflyse den som følge af strejken.

Malpensa-lufthavnen nær Milano forventer, at arbejdsnedlæggelsen i et eller andet omfang vil gå ud over operationerne, da ansatte ved handlingselskabet Alha også vil strejke, og det samme gælder handlingpersonalet i Verona-Villafranca Airport. Det skriver The Local Italy, der også kan fortælle, at der indtil videre ikke er meldt noget ud om forstyrrelser i hovedstadslufthavnen Rom-Fiumicino.

Få aflysninger fra Skandinavien
ENAC, der er de civile luftfartsmyndigheder i Italien, har meldt ud, at der er en række flyvninger, som de har søgt at sikre, ikke vil blive ramt af strejken. Det drejer sig for eksempel om alle de ruter mellem fastlandet og øerne i Italien, der kun afgår én gang dagligt.

Derudover fortæller myndighederne også, at alle de flyvninger, som ifølge tidtabellen er planlagt til mellem klokken 07.00 og 10.00 samt klokken 18.00 og 21.00 fredag, efter ENACs opfattelse vil kunne afvikles uden udfordringer.

SAS aflyser fredag to rundture til Milano-Malpensa, henholdsvis kl. 07.55 fra Stockholm-Arlanda og fra kl. 11.45 fra Københavns Lufthavn. Norwegian aflyser fredag morgen en rundtur fra Oslo til Napoli kl. 07.00.

 

Relaterede artikler:

EU-Retten: Ulovlig støtte til italienske flyselskaber

Officielt: Lufthansa køber 41 procent af ITA Airways (opd.)

Syvende italienske Ryanair-rute fra København