Airbus A330-300 fra Finnair i Københavns Lufthavn. (Foto: Marieke van Hulst Pedersen | Theaviationplatform.dk)

Fremgang for Finnair – men langt til tidligere niveau

Finnair har næsten fordoblet passagertallet i februar i forhold til samme måned i fjor. Men flyselskabet mangler fortsat 20 procent af de rejsende sammenlignet med før coronakrisen.

Men 823.500 passagerer i februar er Finnair langsomt ved at vinde noget af den trafik tilbage, som selskabet har tabt siden pandemien lammede flytrafikken i foråret 2020. 

Antallet af rejsende steg således med 0,9 procent i februar sammenlignet med januar. Stigningen er reelt højere, da der var tre dage færre i den seneste måned. 

Der er dog fortsat et godt stykke vej til det tidligere niveau. I februar 2020 fløj Finnair med 1.035.000 passagerer, så hver femte rejsende mangler fortsat. 

Lukket luftrum i kølvandet på COVID-19
For tre år siden blev COVID-19 første gang nævnt i forbindelse med trafiktallene, da pandemien i slutningen af måneden påvirkede rejselysten negativt, og coronakrisen bremser fortsat trafikken til Asien, som traditionelt udgør en stor del af aktiviteten i Finnair.  

Men aktuelt er det i højere grad lukningen af det russiske luftrum, som hæmmer rejselysten mod øst. Flyvetiden er længere og brændstofforbruget er højere. Det har medført stigende billetpriser. 

”Den negative påvirkning af lukningen af det russiske luftrum var tydelig i februar sammenlignet med trafiktallene før pandemien. De trafiktal, som er baseret på antal fløjne kilometer, tager ikke højde for de længere flyruter, som er baseret på Great-Circle distancetal,” oplyser Finnair. 

I februar fløj Finnair 100.000 passagerer til Asien, mens tallet i 2020 var 161.000. Også de øvrige geografiske trafiktal viser tilbagegang i forhold til for tre år siden. Europa trafikken er faldet fra 600.000 til 457.000 passagerer, mens antallet af rejsende til Nordamerika har en tilbagegang fra 32.000 til 23.000. Årsagen er blandt andet, at Finnair i efteråret indstillede ruterne fra Stockholm til USA. 

Seksdobler til Mellemøsten
Derimod har Finnair fået gang i trafikken til Mellemøsten, som ikke var med i trafiktallene i 2020. Finnair indgik i november 2022 et samarbejde med Qatar Airways og fløj i februar knap 46.000 rejsende til mellemøstlige destinationer. I forhold til samme måned for et år siden er trafiktallet til Mellemøsten seksdoblet. 

Finnair havde i alt 2.669 millioner sædekilometer til salg, og den samlede belægning var på 75,2 procent. Det er tre procent mere end i foregående måned og tæt på niveauet for tre år siden. 

 

Relaterede artikler:

Høje brændstofomkostninger holder Finnair i rødt

Trafik til Mellemøsten overstiger Nordamerika

Finnair løfter sløret for selskabets nye strategi