Grønland får selvstyreejet flyselskab

Den danske stat og SAS har tilsammen solgt 62,5 procent af aktierne i Air Greenland til det grønlandske selvstyre for en pris af 462 millioner kroner.

Grønlands Selvstyre, Naalakkersuisut, gennemførte onsdag en købsaftale med SAS og den danske stat, hvor henholdsvis 37,5 og 25,0 procent af aktierne i Air Greenland blev erhvervet af den grønlandske regering.

Dermed er flere års forhandlinger mellem parterne afsluttet. Grønlands Selvstyre betaler 277 millioner kroner for SAS-aktieposten på 37,5 procent, mens den danske stat via Finansministeriet kan bogføre en indtægt på 185 millioner kroner. Finansieringen løses ved en ekstraordinær udbyttebetaling.

Med denne transaktion er Air Greenland prissat til 738 millioner kroner, hvilket er lidt mere end den senest bogførte egenkapital på 700,7 millioner kroner per 31. december 2017, hvorfor der bliver en marginal gevinst at indtægtsføre.

“SAS vil gerne takke Air Greenland og dets aktionærer – Grønlands Selvstyre og den danske stat – for et godt samarbejde gennem tiden og ønkser flyselskabet alt det bedste i fremtiden,” lyder det fra SAS.

Skal drives som sund forretning
Med købet af aktierne fra SAS og den danske stat bliver Grønlands Selvstyre 100 procent ejer af Air Greenland i en tid, hvor mange europæiske stater har solgt ud af aktierne i helt eller delvist statsejede selskaber.

“Naalakkersuisut og Demokraatit er sammen meget tilfredse med, at det samlede ejerskab af Air Greenland nu er kommet på grønlandske hænder og at det sker på en måde, som er økonomisk forsvarlig for Landskassen. Samtidig har Naalakkersuisut og Demokraatit lagt vægt på, at Air Greenland i 2023, når de nye lufthavne skal tages i brug, vil fremstå velkonsolideret og godt rustet til at møde de nye udfordringer,” hedder det i en pressemeddelelse.

Ifølge Naalakkersuisut skal Air Greenland fortsat drives som en sund forretning og løse opgaverne med passagerbefordring i, til og fra Grønland, som en vigtig del af den grønlandske infrastruktur.

SAS og Kryolitselskabet Øresund etablerede den 7. november 1960 det daværende Grønlandsfly, der siden 2002 har heddet Air Grenland. Den danske stat blev aktionær et par år efter etableringen.

 

Relaterede artikler

Beskedne udbytter har hævet prisen på Air Greenland

Prisen for Air Greenland er fastsat

SAS på vej ud af Air Greenland

SAS vurderer flyvninger til Grønland