Visualisering af en udvidet Ilulissat Airport. (Grafik: Kalaallit Airports A/S)

Grønlandske lufthavne vil have direkte ruter fra Asien

Kalaallit Airports har indgået samarbejdsaftale med den internationale organisation ASM om udvikling af flyruter fra Europa, Nordamerika og Asien til de nye lufthavne i Grønland.

Når de nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat i Grønland står færdige om tre-fire år, skal der være internationale fly på landingsbanen fra første dag. Det er ambitionen i et nyt samarbejde mellem lufthavnsselskabet Kalaallit Airports og virksomheden Airport Strategy & Marketing (ASM).

De to selskaber har indgået en treårig samarbejdsaftale om udvikling af det internationale rutenetværk til de kommende lufthavne. Selskaberne skal sammen etablere kontakter og på sigt kontrakter med internationale flyselskaber, som skal beflyve de to atlantlufthavne.

ASM er en international organisation, der tilbyder strategisk rådgivning og praktisk udvikling af nye flyruter globalt. Organisationen har i over 25 år været en global facilitator for netværk og matchmaking mellem lufthavne, flyselskaber og turoperatører.

Mulighed for at stimulere økonomien i Grønland
David Stroud, der er direktør i ASM, ser store muligheder i de nye grønlandske lufthavne og mener, der er potentiale for direkte flyvninger til Grønland fra både Europa, Nordamerika og Asien,

”Grønland har en unik markedsmulighed, og udviklingen af ny lufthavnsinfrastruktur vil ikke blot øge antallet af turister. Vi er overbeviste om, at udviklingen af ruter til de nye grønlandske lufthavne vil stimulere økonomien og skabe helt nye muligheder for alle dele af landet,” siger han.

Afgørende internationale partnerskaber
Mellem 2016 og 2018 oplevede Grønland en stigning i antallet af overnatninger på 10,8 procent og 3,3 procent stigning i antallet af internationale flyrejsende. Den trend vil fortsætte på den anden side af Covid-19, lyder det optimistisk fra Jens Lauridsen, administrerende direktør i Kalaallit Airports.

”Med Grønlands unikke turismemuligheder – og de nye lufthavne – har vi et godt udgangspunkt for at lave aftaler med internationale flyselskaber. Ruteudvikling tager dog tid, og flyene kommer ikke af sig selv. Samtidig er hele flybranchen udfordret for tiden. Derfor er det helt afgørende at have en partner i form af ASM, som kender markedet og alle dets aktører,” siger Jens Lauridsen.

Partnerskabet mellem ASM og Kalaallit Airports skal udover udvikling af nye ruter også medvirke til at identificere hvilke services, de nye lufthavne skal tilbyde flyselskaber og rejsende.

 

Relaterede artikler:

Advarer om økonomien i grønlandsk lufthavnsprojekt

Ingen begrænsninger på internationale ruter til Grønland

SAS vurderer flyvninger til Grønland