Boeing 787-9 Dreamliner (Foto: (Foto: Davidi Vardi | shutterstock.com)

Grønt lys til Dreamlinere efter 15 måneder

Efter et langvarigt produktionsstop kan Boeing atter genoptage leveringer af 787 Dreamlinere efter en FAA-godkendelse. Dermed kan 120 ventende fly komme ud til kunderne.

Efter en periode på 15 måneder, hvor Boeing Commercial Airplanes ikke har kunnet levere nye Dreamliner-fly til kunderne, da man har afventet af de amerikanske luftfartsmyndigheder (FAA) skulle godkende nye og reviderede procedurer omkring inspektion af flyene efter flere fejl i produktionen.

Mandag har repræsentanter fra FAA bekræftet, at man nu er tilfredse med de ændringer, som den amerikanske flyproducent har lavet, hvorfor det er muligt at genoptage leveringer af fly. Det skriver Seattle Times.

Boeing har blandt andet haft problemer med huller mellem panelerne i kompositbeklædningen, og herudover har der været anvendt titaniumdele fra en leverandør i Italien, der ikke er godkendt. 

American hårdt ramt
Gennem 15 måneder har op til 120 Dreamlinere, der er klar til levering, været parkeret, mens Boeing har arbejdet intenst for at opfylde de krav, som FAA har stillet for at tillade, at flyene kan blive klar til levering til kunderne.

American Airlines er et af de selskaber, der har været hårdt ramt af leveringsstoppet, men allerede onsdag ventes selskabet få kunne tage levering af det første Dreamliner-fly i 15 måneder. Det vil i givet fald blive fly nummer 47 af typen, og yderligere 42 fly er i ordre. Oneworld-selskabet har eller været nødsaget til at foretage tilpasninger i sommertrafikprogrammet som følge af de manglende fly.

I hele 2020 leverede Boeing i alt 53 Dreamlinere til kunderne, mens der i 2021 kun blev leveret 14 fly som følge af det langvarige leveringsstop.

Får milliardtab
Samlet forventer Boeing, at Dreamliner-sagen vil koste omkring to milliarder dollars, eller hvad der svarer til 14,6 milliarder kroner.

Omkostningerne er bogført løbende og ventes at fortsætte frem til udgangen af 2023. Det er blandt andet omkostninger til kompensation af flyselskaberne samt justering af produktionen, der løber op.

Listeprisen for en 787-8 er omkring 250 millioner dollars, mens 787-9 står i 300 millioner dollars. Den største variant 787-10 har et prisskilt på 340 millioner dollars.

 

Relaterede artikler:

Boeing atter udfordret af Dreamliner-problemer

Nye problemer med Boeings Dreamlinere

Dreamliner-leveringer tidligst i gang om otte uger